Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed protiv režima

Moskva: Tisuće Rusa na prosvjedu protiv Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko tisuća ljudi, među kojima i prvi čovjek ruske oporbe Aleksej Navaljni, sudjelovalo je u središtu Moskve u prosvjedu protiv režima Vladimira Putina i u znak potpore političkim zatvorenicima, izvijestio je France presse.

Prosvjednici su prošli središtem grada skandirajući 'Putine, lopove!' te 'Sloboda političkim zatvorenicima!'.

Nosili su fotografije osoba koje smatraju žrtvama političkih progona. To su bivši naftni magnat Mihail Hodorkovski, djevojke iz punk skupine Pussy Riot, članovi Greenpeaceove grupe Arctic Sunrise te osobe zatočene pošto su u svibnju 2012. sudjelovale u prosvjedu uoči inauguracije Vladimira Putina za predsjednika u trećem mandatu.

Policija je broj prosvjednika procijenila na 4.500, a novinari France pressea na 6.000.

Pročitajte i ovo Leonid Volkov Nastavlja borbu "Htjeli su od mene napraviti šniclu!" Nekoliko sati prije nego što je brutalno napadnut čekićem, izrekao proročanske riječi Aleksej Navaljni U POZADINI Navaljni u nikad viđenom intervjuu teško optužio Zapad

>> Nekada najbogatiji čovjek Rusij: O Googleu i Facebooku sam saznao iz novina

Aleksej Navaljni nedavno je osuđen na petogodišnji zatvor, no sud u Kirovu presudu je preinačio na pet godina uvjetne kazne, čime je prihvaćena Navaljnijeva žalba na presudu donesenu 18. srpnja. Sa suradnikom Peterom Oficerovim osuđen je zbog financijskih malverzacija u državnoj tvrtki Kirovljes.

Navaljni je rekao kako je važno izvršiti pritisak na vlasti da oslobode sve zatvorene prosvjednike.

'Vlasti pripremaju plan o amnestiji, a naš je cilj pobrinuti se da i ti ljudi u njega budu uključeni', rekao je novinarima koračajući u prosvjednoj koloni zajedno sa suprugom Julijom.

U Rusiji se tijekom 2011. i 2012. zbio val dotad neviđenih prosvjeda protiv Putinova režima koji je nakon toga usporen kada su vlasti počele procesuirati oporbene vođe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene