Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavještajna služba:

Moskva stoji iza upletanja u američke izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici ruske vlade stoje iza upletanja u američke izbore, tvrde u četvrtak američke obavještajne službe u pisanom iskazu za saslušanje u Senatu.

"Ocjenjujemo da su samo najviši ruski dužnosnici mogli odobriti krađu i objavljivanje podataka povezanih s američkim izborima", navodi se u tom iskazu u kojemu se ocjenjuje i da se "Rusija koristila informatičkim postupcima i metodama kako bi utjecala na javno mišljenje u Europi u Euroaziji".

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

Ravnatelj američke obavještajne službe James Clapper koji koordinira 17 američkih obavještajnih agencija ocijenio je u usmenom iskazu da je Rusija "jasno zauzela još agresivniji stav na informatičkom području objavivši prikupljene podatke i udarajući na ključne infrastrukturne mreže".

Obavještajne službe razotkrivaju ruske aktivnosti koje idu za tim da "potkopaju povjerenje javnosti u ustanove i povjerenje u informiranje, službe i institucije", rekao je.

Ravnatelj američke obavještajne službe je usto rekao da Kina i dalje "uspješno vodi" aktivnosti informatičke špijunaže protiv američkih interesa, premda su obavještajne službe i privatni stručnjaci "primijetili stanovito smanjenje (kineske) aktivnosti", rekao je Clapper.

Sjedinjene Države su odlučno reagirale na kineske informatičke napade i 2014. su podignule sudske tužbe za hakiranje i gospodarsku špijunažu protiv pet kineskih vojnih dužnosnika.

Kineski predsjednik Xi Jinping se u prigodi službenog posjeta Washingtonu u rujnu 2015. dogovorio s Barackom Obamom o suradnji Pekinga i Washingtona u borbi s informatičkim napadima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene