Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isključeni iz projekta u logoru Sobibor

NATO zakuhao odnose Poljske i Rusije? Moskva optužuje Varšavu za rusofobiju i najavljuje kontramjere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je optužila Poljsku za rusofobiju i pokušaj nametanja vlastite verzije povijesti nakon što Moskvi nije dopušteno da se pridruži međunarodnim naporima za obnovu muzeja Drugog svjetskog rata u Poljskoj.

Moskva je 2013. godine pozvana na sudjelovanje u zajedničkom projektu Poljske, Izraela, Nizozemske i Slovačke kako bi stvorilo novo spomen obilježje na mjestu gdje je bio ozloglašeni nacistički logor smrti Sobibor.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet? Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan

Rusija je izrazila spremnost da igra aktivnu ulogu u izgradnji novog spomenika i muzeja i ponudila je "značajan financijski doprinos" projektu, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo vanjskih poslova istaknuvši kako su revolucija, koja je okončala strahote u logoru Sobibor, vodili sovjetski zatvorenici.

Međutim, daljnje rasprave o sudjelovanju Moskve u projektu su propale, priopćilo je rusko ministarstvo, dodavši kako je "Varšava donijela konačnu odluku uz lažne izgovore". U srpnju je naime, Rusiji odbijeno pravo sudjelovanja u multinacionalnom projektu.

"U smislu povijesne istine, smatramo da je ta odluka nemoralna. Sudjelovanje Rusije u stvaranju obnovljenog muzejskog spomenika Sobibor bilo bi apsolutno opravdano. Ignoriranje povijesnih činjenica nema racionalnog objašnjenja i ne smije proći nezapaženo u međunarodnoj zajednici", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Namjera da Rusiji ne dopusti da se pridruži sudionicima projekta je dio varšavske rusofobije koju je nedavno otvoreno pokazala. Poljaci također nastoje nametnuti vlastitu verziju povijesti smanjujući ulogu SSSR-a i Crvene armije kao osloboditelja u Drugom svjetskom ratu", dodaje se u priopćenju.

Nacistički logor smrti Sobibor djelovao je u Poljskoj 1942. i 1943. godine. Bio je dio tajnog nacističkog plana ubojstva Židova i u njemu je ubijeno 250.000 Židova iz Poljske i drugih europskih zemalja te iz Sovjetskog Saveza. Logor u kojem su korištene plinske komore zakamuflirane u tuševe zatvoren je nakon pobune zatvorenika predvođenih sovjetskim časnikom Aleksandrom Pečerskim.

"Rusija ima pravo izraziti frustracije zbog toga što je isključena iz tako važnog projekta. Svi logori smrti iz Drugog svjetskog rata čine svjetsku baštinu i posljednja su počivališta ne samo građana iz NATO saveza, već i velikog broja državljana bivšeg Sovjetskog saveza. Isključivanje Rusije iz projekta izgradnje spomen-obilježja i muzeja predstavlja uvredu ne samo Rusiji, nego i građanima Rusije koji su tamo umrli", izjavio je za RT politički komentator John Bosnitch.

Bosnitch drži kako to nije bila odluka Poljske, nego odluka NATO-a koju su nametnuli Poljskoj, a kojoj se Varšava nije usprotivila. "To je još jedna provokacija NATO-a prema Rusiji".

Takva politika usmjerena je ka "dizanju napetosti i pritisaka i približava nas novim sukobima. To je potpuno u suprotnosti s interesima svih ljudi koji vole mir u svijetu", kazao je Bosnitch.

Krajem lipnja Poljska je donijela zakon koji zabranjuje propagandu totalitarnih režima, kao što je vladavina Sovjetske ere, uključujući bilo kakvo spominjanje imena na zgradama ili drugim arhitektonskim mjestima. Bilo je bojazni da bi to moglo rezultirati uništenjem spomenika posvećenih vojnicima Crvene armije koji je poginuli oslobađajući Poljsku od nacista.

Ruski dužnosnici i političari su novi poljski zakon okarakterizirali kao pokušaj revizije povijesti i obeščašćenje sjećanja na sovjetske trupe, a rusko ministarstvo vanjskih poslova je izvijestilo kako će Moskva poduzeti kontramjere ukoliko Poljska ukloni spomenike vojnicima Crvene armije u skladu s nedavno usvojenom zakonu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene