Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Moskva Kosovo dovodi u vezu s proruskim područjima Gruzije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodi koji se bore za neovisnost, napose na Kavkazu, moći će se pozvati na pravo na samoodređenje ako se Kosovu prizna neovisnost, ocijenio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

'Polazimo od temeljnog načela međunarodnoga prava o potrebi poštovanja teritorijalne cjelovitosti država', kazao je Grigorij Karasin u razgovoru za Neovisni list zemalja Zajednice.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Gruziji Tisuće na ulicama VIDEO Kaos u državi na rubu Europe: Veliki prosvjedi danima ne prestaju, došlo i do sukoba s policijom Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama"

'Dođe li se do zaključka da je u sadašnjim međunarodnim okolnostima pravo na samoodređenje važnije od teritorijalne cjelovitosti, onda će ga trebati primijeniti na sva područja u svijetu, a ne samo tamo gdje se to svidi našim partnerima', dodao je.

'To će pravo na samoodređenje onda primijeniti narodi koji žive na prostoru bivše Jugoslavije, kao i narodi koji žive na prostoru bivšeg SSSR-a, napose na Kavkazu', predložio je Karasin.

Zamjenik ruskog predsjednika smjerao je napose na Abhaziju, separatističko područje u susjednoj Gruziji koje računa s kosovskim 'presedanom'. No nije komentirao moguće priznanje tog područja od strane Moskve ukoliko Kosovo postane neovisno.

Na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza, uz Abhaziju, neovisnost su nakon pada SSSR-a proglasila još dva pruska područja, Južna Osetija (u Gruziji) i Pridnjestrovlje (Moldova).

Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti protivi se, kao i Beograd, neovisnosti Kosova, srbijanske pokrajine s albanskom većinom, dok ju veći broj zapadnih država podupire.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene