Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija i dalje gori

Moskva i dalje obavijena dimom, 52 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dim s požara šuma i tresetišta u petak od ranog jutra obavija rusku prijestolnicu, gdje će se temperatura tijekom dana primaknuti 40 stupnjeva, zbog čega sve veći broj Moskovljana prekriva lice maskama.

Od dima na ulicama prolaznicima se steže grlo, a temperatura je već rano ujutro bila 25 stupnjeva. Neki stanovnici Moskve nose zaštitne maske čija je prodaja u trgovinama naglu porasla. Drugi prekrivaju lice rupčićima. 'Dim je zahvatio cijeli grad, stanje se pogoršava', rekao je Aleksej Popikov, direktor javnog poduzeća za zaštitu okoliša Mosekomonitoringa. Vidljivost smanjena na 375 m omela je rad moskovske zračne luke Domodjedova, na jugu prijestolnice. 'Zrakoplovi polijeću bez ograničenja, ali kod slijetanja kapetani sami donose odluku', rekla je glasnogovornica Elena Galanova, a prenijela je agencija Itar-Tass.

Pročitajte i ovo Posljedice požara u Čileu Požari u Čileu VIDEO/FOTO Bijesne šumski požari, poginulo više od 50 ljudi: Crni dim suklja u nebo, na cestama pronalaze tijela Gori zgrada Paromlina Stvara se dim FOTO Ugašen požar na zgradi Paromlina

Koncentracija štetnih tvari bila je u srijedu u Moskvi dvadesetorostruko uvećana, rekla je Evgenija Semutnjikova, čelnica Mosekomonitoringa. 'To je ozbiljan razlog da na ulicu ne izlaze ne samo starije osobe, djeca do tri godine, trudnice i oni koji boluju od dišnih i krvožilnih bolesti, već i zdrave osobe', rekla je za dnevnik Rossijsku Gazetu.

Desetci tisuća vatrogasaca, vojnika i spasilaca i dalje se bore sa šumskim požarima koji su do danas opustošili tisuće hektara na zapadu zemlje. Šumski požari koji haraju od srpnja odnijeli su 52 ljudska života, po novim podacima koje je u petak objavilo rusko ministarstvo zdravstva i socijalnog razvoja. 'Medicinska pomoć pružena je 471 osobi, od kojih je 72 smješteno u bolnicu. Poginulo je 52 ljudi', kaže se u priopćenju.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev proglasio je u ponedjeljak izvanredno stanje u sedam regija kojima haraju požari, a vrućinama koje traju već više od mjesec dana ne nazire se kraj. Ministarstvo za izvanredne situacije uputilo je u petak poziv dobrovoljcima da pomognu vatrogascima. Ruske vlasti su zbog požara morale preseliti bojne projektile i evakuirati dječje ljetne kampove te pojačano nadziru područja od nuklearnog rizika, dok Moskvu pored vrućina muči i dim.

Rusko nuklearno oružje sigurno je od požara, rekao je glasnogovornik raketnih snaga Vadim Koval, prenosi dpa. Oružje i skladišta građeni su tako da ih ne mogu oštetiti udari groma, kratki spojevi ili požari, rekao je. Nuklearne elektrane također su otporne na požare, objavila je državna nuklearna energetska kompanija Rosatom.

Požari su ipak 29. srpnja uništili logističku bazu jedne padobranske postrojbe u moskovskoj regiji, objavila je u petak ruska vojska. To je druga vojna lokacija koja je do sada stradala u požarima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene