Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Govorimo o fikciji"

Moscovici kaže da neovisna Katalonija neće biti članica EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski povjerenik za gospodarske poslove Pierre Moscovici je rekao u četvrtak da Katalonija, ako proglasi neovisnost i odvoji se od Španjolske, neće biti članica Europske unije.

Kada je u emisiji na kanalu LCP-franceinfo na pitanje hoće li Bruxelles priznati ili ne Kataloniju ako objavi neovisnost, bivši francuski ministar odgovorio je da su u tome "stvari dosta jasne te ako Katalonija proglasi nezavisnost, neće biti članicom Europske unije".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potvrdio odvjetnik Izdan uhidbeni nalog za smijenjenog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta Slika nije dostupna Reporterka Nove TV iz Barcelone Završio prosvjed unitarista, za ponedjeljak najavljen opći štrajk i optužnica protiv Puigdemonta

"Rješenje nije u konfrontaciji. Samo se u dijalogu nalazi izlaz", istaknuo je.

"Europskoj uniji poznata je samo država članica Španjolska. Ali razgovaramo o fikciji jer u stvarnosti ne postoji katalonska neovisnost", dodao je.

Bivši je socijalistički ministar odnose Madrida i Barcelone nazvao "bolnim problemom" koji trebaju riješiti Španjolci. "Ni u Bruxellesu, ni u Parizu, ni drugdje neće se riješiti ta situacija", naglasio je i zalagao se dijalog i smirenje nakon šokantnog nasilja policije u Kataloniji tijekom vikenda.

Dok u Španjolskoj traje najteža kriza nakon povratka demokracije, španjolski Ustavni sud u četvrtak je ponovo pokušao zakočiti nastojanja separatističkih katalonskih čelnika i zabranio zasjedanje regionalnog parlamenta predviđeno u ponedjeljak tijekom kojeg su oni namjeravali proglasiti neovisnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene