445034
445034
445034
445034
445034

Moreška proslavila 350. rođendan!

  • , 30.07.2016., 22:36
  • Autor:
  • komentara

Najprepoznatljiviji turistički proizvod Korčule iznova je oduševio sve prisutne i pružio im večer za pamćenje.

 
 
 
 
Moreška zabavila sve na Korčuli (Video: Dnevnik Nove TV)
Moreška zabavila sve na Korčuli (Video: Dnevnik Nove TV)

Glazba, šarenilo kostima, iskre mačeva i tradicionalna viteška igra koja se prenosi s koljena na koljeno oduševila je ponosne Korčulane i njihove goste.

Moreška je sinoć proslavila 350. rođendan. A njen najstariji plesač uz nju je još od davne 1942. 'Ja danas slavim 2.123 nastup za morešku', rekao je Darko Lozica, najstariji moreškant.

Igra simbolizira pobjedu dobra nad zlom kroz priču o dvojici vitezova koji se bore za ljubav prelijepe djevojke. U srcima mještana Moreška zauzima posebno mjesto. A ovaj i svaki sljedeći put ljubav će pobijediti zlo, a vitez i njegova draga živjeti sretno do kraja života.

Moreška u Korčuli

Morešku, danas zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, prvi se put spominje zbog – remećenja javnog reda i mira. Kako svjedoče spisi pronađeni prije deset godina u zadarskom Arhivu, prvi spomen korčulanske Moreške datira 7. ožujka 1666. godine u 'prekršajnoj prijavi' lokalnim vlastima, odnosno Knezu, predstavniku Venecijanske republike.

Trojac korčulanskih građana prijavio je tada Moreškante zbog dugotrajne zabave, ali ih je Država odbila sankcionirati uz obrazloženje kako u pokladno doba, a kad se incident i zbio – u Korčuli vrijede druga pravila ponašanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se