Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nada u budućnost

Moratinos i Steinberg ohrabreni 'pozitivnim ozračjem' u Sarajevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reforme bi se u BiH trebale nastaviti nakon listopadskih izbora, no na sastanku u Sarajevu nije bilo stvarnih dogovora.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos i zamjenik američke državne tajnice James Steinberg tijekom razgovora s čelnicima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u srijedu u Sarajevu nisu dobili nikakva konkretna obećanja o provedbi reforma u toj zemlji, no na kraju dvodnevna boravka u Sarajevu ipak su istaknuli kako su ohrabreni 'pozitivnim ozračjem' u tim susretima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeste li ga osjetili? Potres kod Ogulina, osjetio se i na području Zagreba i BiH: "Dobro je zatreslo..." Preminuo rudar u rudniku Mramor kod Tuzle Neizmjerna tuga Akcija spašavanja završila tragično: Iz rudnika Mramor izvučeno tijelo rudara

'Odlazimo s više nade i povjerenja u budućnost BiH', kazao je Moratinos, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, na konferenciji za novinstvo što ju je održao zajedno sa Steinbergom. Zajedničku misiju tog europsko-američkog diplomatskog dvojca Moratinos je opisao kao 'vrlo uspješnu', iako je pritom potvrdio kako stvarnih dogovora nije bilo osim što je iskazana načelna spremnost da se reforme nastave nakon listopadskih izbora u BiH.

'Važno je da postoji spremnost na pomicanje stavri naprijed'

'Nakon razgovora s bosanskohercegovačkim čelnicima uvjeren sam da stvari idu u pravom smjeru', bio je optimističan Moratinos koji je istaknuo kako će EU i SAD nastaviti zajednički djelovati kako bi se BiH potaknuo na putu k euroatlantskim integracijama. James Steinberg ocijenio je kako je, bez obzira na približavanje izbora u BiH, napredak u nekim područjima još moguć te je stoga važno poslati pozitivne poruke.

'Važno je da postoji spremnost (među političkim čelnicima) da se nakon izbora dobije vlast koja će stvari pomaknuti naprijed', ustvrdio je Steinberg. Američki je diplomat dodao kako se nitko ne zavarava glede ozbiljnosti problema u BiH, ali da za rješenjima treba tragati. Steinberg je potvrdio kako će i EU i SAD nastaviti zajednički djelovati u BiH. Ministar Moratinos potvrdio je kako će u početku lipnja u Sarajevu biti održan sastanak na visokoj razini o 'zapadnom Balkanu' koji će organzirati EU. Dodao je kako očekuje da će tada biti u prilici objaviti 'dobre vijesti' za građane BiH o liberalizaciji viznog režima za putovanje u zemlje članice EU-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene