Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Vatikanu o položaju žena

'Moraš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica a raditi kao konj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu u Vatikanu u govoru o položaju žena u današnjem društvu i politici da se žena danas mora "ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica a raditi kao konj".

Grabar-Kitarović prvog dana svog službenog posjeta Vatikanu posjetila je u srijedu Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima te održala predavanje na Papinskom sveučilištu Antonianum u kojemu je govorila o položaju žena u današnjem društvu i politici.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala mreža krivotvoritelja Proizveli milijune eura: Novac tiskali svakog dana od 9 do 17 sati, a za određene novčanice imali posebna imena Slika nije dostupna Osudio aroganciju i prezir Papa pohvalio Afrikance, doznajte zbog kojih vrijednosti

Predsjednica Grabar-Kitarović, koju bi u četvrtak u audijenciju trebao primiti papa Franjo, kazala je u predavanju na Antonianumu da je u današnjem svijetu teško biti žena čak i ako si na visokom položaju. "Danas je teško biti žena - trebaš se ponašati kao dama, izgledati kao djevojčica a raditi kao konj", rekla je Grabar-Kitarović u predavanju na temu "Žena u politici, izazovi u globaliziranom svijetu".

Ona je podsjetila da je i sama "prva izabrana hrvatska predsjednica", te da je bila i "prva ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica u SAD-u, a onda i prva žena na visokom položaju u NATO-u". Osvrnula se i na težak položaj žena u nekim zemljama poput Afganistana, te ustvrdila da su i intelektualci puni predrasuda.

Grabar Kitarović čestitala Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske

"Postoje mjesta gdje život žene vrijedi manje od života krave ili koze ... Puno predrasuda vidim i kod liberala i kod onih koji se nazivaju progresivnim i intelektualnim. Ne mogu izbrojiti koliko su me puta u prošloj kampanji pitali može li žena pobijediti i biti izabrana i može li obavljati dužnost predsjednice", rekla je Grabar-Kitarović.

Ranije u srijedu Grabar-Kitarović je posjetila Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima, gdje se susrela s rektorom Jurom Bogdanom, redovnicama, redovnicima i studentima, te Hrvatima koji žive u Rimu. Kazala je da je Zavod važno mjesto za hrvatsku povijest i kulturu kroz koje su prošli brojni naraštaji najučenijih Hrvata.

"Ovo mjesto je za nas ostalo jedno od najvažnijih u nacionalnoj kulturi. Plodovi rada brojnih naraštaja uvelike su oblikovali naš identitet i kulturu i time posvjedočili kako hrvatski narod i njegova kultura i znanost bez sumnje i ravnopravno pridonose zajedničkoj izgradnji europske civilizacije na kršćanskim temeljima", kazala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović u četvrtak bi trebala razgovarati s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon toga bi se trebala sastati s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Nakon susreta s papom Franjom predsjednica će kasnije u četvrtak u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Kako se očekuje, hrvatska predsjednica trebala bi pozvati papu Franju u posjet Hrvatskoj. Prvi posjet predsjednice Grabar-Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja, a bit će i prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene