Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalizacija

Morales naredio, vojska preuzela španjolsku tvrtku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Evo Morales iskoristio je i prije dvije godine Praznik rada kako bi nacionalizirao četiri tvrtke u stranom vlasništvu.

Bolivijske vojne snage zauzele su Prvog svibnja španjolsku električnu kompaniju nakon čega je ona, po naređenju predsjednika Eve Moralesa, nacionalizirana.

Pročitajte i ovo Irci investiraju u Osijek Ne planiraju stati Irski investitor zapošljava u Slavoniji: "Firma kao takva ulaže u mlade ljude" Grupacija Fortenova - 1 Više od 45.000 zaposlenih Najveća poslovna grupacija u jugoistočnoj Europi: Pogledajte koliko je Fortenova važna za hrvatsku poljoprivredu

Poslije Argentine koja je prošlog mjeseca nacionalizirala YPF u vlasništvu španjolskog naftnog diva Repsol, ovim je još jedna južnoamerička zemlja zadala dodatan udarac energetskim tvrtkama s Pirenejskog poluotoka čija se ekonomija teško nosi s novom recesijom i visokom stopom nezaposlenosti.

Reuters navodi da se od utorka s nevoljama suočava španjolska energetska korporacije Red Electrics TDE čija, sada nacionalizirana, lokalna podružnica upravlja sa 1900 kilometara distribucijske mreže u Boliviji.

'Želim vam reći da je obveza predsjednika, potpredsjednika i vlade da organizira ovakav tip akcije i vrati ono što vam pripada. To smo učinili', izjavio je Morales građanima nakon prisilne nacionalizacije koja je učinjena jer španjolski vlasnici, unatoč godišnjem profitu od 12,5 milijuna eura, nisu ulagali u investicije.

Istim se argumentom prilikom preuzimanja YPF-a poslužila i argentinska predsjednica Christina Kirchner, a Europska komisija niti ovoga puta nije propustila upozoriti kako je riječ o potezu koji bi mogao nanijeti velike štete trgovinskoj razmjeni s zemljama Europske unije, ali i utjecati na smanjenje njihovih investicija u trećim zemljama. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene