Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo znanosti

Kukuruz koji se sam štiti od insekata uskoro stiže u Europu?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sorta kukuruza koja se sama štiti od insekata i otporna je na herbicide dolazi iz laboratorija Monsanta i uskoro bi se mogao uzgajati u Europi, ako tako odobri Europska komisija.

Europska komisija u kukuruzu Monsanta 'SmartStaksu', ne vidi ništa sporno, piše Deutsche Welle. Službenu odluku o uvozu trebali bi donijeti krajem listopada. 'Čudo od kukuruza' tako će stići i u Europu, gdje su do sada slične sorte bile tabu.

Pročitajte i ovo Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

>> EU: Studija o štetnosti Monsantova kukuruza nedovoljna

'SmartStaks' je hibrid dvije genetski izmijenjene sorte kukuruza. Stvara otrove kojima ubija insekte, a istodobno je otporan na dva herbicida za borbu protiv korova.

Čudo znanosti ili vražja igračka?

Ni jedna od šest komponenti koje se nalaze u SmartStaksu, nije dovoljno ispitana u pogledu utjecaja na okoliš, tvrde borci za očuvanje okoliša.

Europska unija uvela je takozvani 'post-tržišni monitoring', što znači da će kukuruz ostati pod lupom i nakon uvođenja na europsko tržište.

Monsantov kukuruz se bori protiv štetočina tako što stvara protein koji se u prirodi nalazi kod bakterija pod imenom Bacillus thurigiensis. Stručnjaci vjeruju da nema rizika da čovjek bude pogođen 'oružjem' ovog kukuruza.

Harald Ebner je u stranci Zelenih zadužen za genetsku tehniku u poljoprivredi. On upozorava na društvene posljedice masovnog sađenja SmartStaksa. 'Pojavit će se društveno-ekonomski problem. Naime, ako želimo da i poljoprivreda bez genetskih modifikacija opstane, onda će njeni troškovi munjevito porasti. Mnogo će jeftinije biti proizvoditi genetski promijenjene sorte', smatra Ebner.

Iako je U Europi dozvoljeno 50 genetski promijenjenih namirnica, samo se dvije vrste zaista i sade. Zato je čitava rasprava o novom kukuruzu naišla na širok otpor. Osim toga, Monsanto slovi za omraženi simbol genetski modificirane hrane.

No unatoč svemu ako Europska komisija dozvoli uvoz 'SmartStaksa' on će se od kraja godine pojaviti i na europskom tržištu. Pojedine zemlje ga smiju zabraniti samo u slučaju 'ugroza nacionalne sigurnosti' što je u slučaju 'super kukuruza' teško dokazivo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene