Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U petak bi trebao na slobodu

Momčilu Krajišniku na Palama se priprema svečani doček?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji dužnosnik bosanskih Srba Momčilo Krajišnik, koji je zbog ratnih zločina pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, u petak bi trebao biti pušten na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne, a na Palama u Bosni i Hercegovini gdje mu živi obitelj priprema mu se svečani doček, prenijeli su u srijedu mediji u BiH.

Krajišnikova obitelj ali i predstavici Srpske demokratskle stranke (SDS), čiji je Krajišnik nekadašnji dužnosnik, na Palama su postavili postere na kojima pozivaju na doček ratnom zločincu koji bi trebao biti upriličen u petak poslije podne.

Tog dana Krajišnik bi trebao biti pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji gdje je bio na izdržavanju kazne na koju ga je osudio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. Pravomoćnom presudom iz 2009. ICTY je Krajišnika proglasio krivim za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u BiH.

>> Haški sud odlučio: Ranije puštamo Momčila Krajišnika na slobodu!

Odluku o tome da mu se dopusti izlazak na slobodu nakon dvije trećine izdržane kazne ICTY je donio na temelju njegova navodno dobrog vladanja u zatvoru. Uz zahtjev za prijevremeni izlazak iz zatvora Krajišnik je naveo kako po povratku na Pale kani raditi na benzinskoj crpki koja je u vlasništvu njegove obitelji.

Krajišnik je uoči rata u BiH bio predsjednikom skupštine tadašnje SR BiH, a potom je vodio parlament bosanskih Srba. Na prvim poslijeratnim izborima izabran je za srpskog člana predsjedništva BiH, a 2000. godine uhitili su ga pripadnici SFOR-a i izručili ICTY-u. Predsjednik SDS Mladen Bosić ranije je izjavio kako su vrata te stranke otvorena Krajišniku ukoliko bi se odlučio politički aktivirati.

Krajišnik bi se, ukoliko to poželi, čak mogao kandidirati na izborima u BiH, jer postojeći izborni zakoni u toj zemlji ne priječe kandidaturu osobama koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine. SDS je već na općinsim izborima provedenim 2010. godine kandidairao nekoliko osoba koje su također pravomoćno presuđene kao ratni zločinci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene