Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ovo rade po nalogu sa Zapada"

Moldavija: Protjerano pet ruskih diplomata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moldovska proeuropska vlada protjerala je petero ruskih diplomata što je predsjednik Igor Dodon, kojeg podržava Moskva, nazvao "sklandaloznim" potezom usmjerenim na potkopavanje odnosa Moldavije i Rusije.

Moldavijom su upravljale proeuropske vlade no izbor Dodona krajem 2016. ukazao je na gubitak povjerenja u moldovske čelnike i sve snažniji utjecaj Rusije u bivšim sovjetskim državama.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Vladimir Putin novi sukob na pomolu? Institut za rat upozorava: Rusi se pripremaju za rat protiv još jedne zemlje?

Moldavska vlada nije navela razloge protjerivanja, a ruski veleposlanik u Moldaviji Farit Muhamečin potvrdio je protjerivanje no nije naveo pojedinosti.

"Ova je vlada poduzela skandalozan korak spram našeg strateškog partnera Rusije", rekao je Dodon u objavi na Facebooku, te dodao kako su "to najvjerojatnije napravili po nalogu sa Zapada, možda i preko oceana. Oni koji su zabrinuti zato što je konačno uspostavljen konstruktivan i učinkovit dijalog između predsjedništva i Kremlja", rekao je.

Kao i u slučaju Ukrajine i Gruzije, potezi Kišinjeva u stvaranju tješnjih veza s EU-om nailazili su na otpor Moskve.

Ranije ove godine moldavski dužnosnici optužili su ruske sigurnosne službe da nastoje omesti istragu o operaciji pranja novca vođenoj od Rusije tako što su vršile pritisak na moldavske dužnosnike kada bi putovali u ili preko Rusije. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene