442576
442576
442576
442576
442576

Mogul iz Silicijske doline: 'Moramo biti spremni za bilijunaše u svijetu. To će biti veoma nepravedno'

  • , 07.07.2016., 18:55
  • Autor:
  • komentara

Najbogatiji čovjek na svijetu je Bill Gates, s procijenjenom vrijednosti od 925 milijardi dolara i čini se kako će svijet uskoro imati prvog bilijunaša.

 
 
 
 
Dolari (Foto: Guliver/Thinkstock)
Dolari (Foto: Guliver/Thinkstock)

Vrlo je vjerojatno da će svijet uskoro imati prvog bilijunaša. Poduzetnik iz Silicijske doline vjeruje kako je ovo postignuće moguće, ali tek u sljedećih nekoliko desetaka godina. I, dodaje, neće nužno Gates biti prvi bilijunaš, piše Business Insider.

'Moramo biti spremni za bilijunaše u svijetu. To će biti veoma nepravedno. Meni se čini nepravedno, ali ako želimo da društvo ide naprijed, to se mora dogoditi', kaže Sam Altman, predsjednik Y Combinatora, tehnološke industrije za start-upove.

Ovakvo predviđanje ima i Bob Lord, analitičar za nejednakost i porezni odvjetnik. Smatra kako bi svijet prvog bilijunaša mogao imati za 25 do 30 godina. Ali, kaže, to vjerojatno neće biti Gates, jer Gates je previše zaokupljen s dijeljenjem svog novca.

'Mislim da će to biti netko manje sličan Gatesu i više sličan Rockefelleru', kaže Lord. John D. Rockefeller zaradio je novac baveći se naftnom industrijom i radije novac čuva za sebe nego da ga dijeli. Kada je bio najbogatiji imao je posjede u današnjoj vrijednosti od 350 milijardi dolara.

Prvi bilijunaš će biti netko potpuno nepoznat, smatra Lord. Dodaje kako bi to mogao biti netko tko je stvorio nešto što do sada još nitko nije.

'Prvi bilijunaš će biti izumitelj, netko tko stvara nešto što mijenja svijet, kao što je Bill Gates napravio s računalima', smatra Oliver Williams, konzultant za kompaniju koja se bavi analizom bogatstva.

Prema Globalnom izvješću bogatstva za 2013. koje je napravio Credit Suisse, svjetsko se bogatstvo više nego udvostručilo od 2000. te iznosi 241 bilijun dolara. Predviđa se da bi u sljedeće dvije generacije milijunašima moglo biti 20% odrasle svjetske populacije.

Da je svijet pun novca, većina ljudi bi primala mali dio tog bogatstva, dovoljno da imaju stabilan život ukoliko imaju posao. 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se