Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će biti prvi?

Mogul iz Silicijske doline: 'Moramo biti spremni za bilijunaše u svijetu. To će biti veoma nepravedno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najbogatiji čovjek na svijetu je Bill Gates, s procijenjenom vrijednosti od 925 milijardi dolara i čini se kako će svijet uskoro imati prvog bilijunaša.

Vrlo je vjerojatno da će svijet uskoro imati prvog bilijunaša. Poduzetnik iz Silicijske doline vjeruje kako je ovo postignuće moguće, ali tek u sljedećih nekoliko desetaka godina. I, dodaje, neće nužno Gates biti prvi bilijunaš, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skok u prošlost 10 stvari koje je vojni časopis prije 60 godina točno pogodio o vojnicima budućnosti Slika nije dostupna Radom do bogatstva Što je zajedničko svim "uradi sam" milijarderima? Ovo je 15 navika bez kojih ne mogu

'Moramo biti spremni za bilijunaše u svijetu. To će biti veoma nepravedno. Meni se čini nepravedno, ali ako želimo da društvo ide naprijed, to se mora dogoditi', kaže Sam Altman, predsjednik Y Combinatora, tehnološke industrije za start-upove.

Ovakvo predviđanje ima i Bob Lord, analitičar za nejednakost i porezni odvjetnik. Smatra kako bi svijet prvog bilijunaša mogao imati za 25 do 30 godina. Ali, kaže, to vjerojatno neće biti Gates, jer Gates je previše zaokupljen s dijeljenjem svog novca.

'Mislim da će to biti netko manje sličan Gatesu i više sličan Rockefelleru', kaže Lord. John D. Rockefeller zaradio je novac baveći se naftnom industrijom i radije novac čuva za sebe nego da ga dijeli. Kada je bio najbogatiji imao je posjede u današnjoj vrijednosti od 350 milijardi dolara.

Prvi bilijunaš će biti netko potpuno nepoznat, smatra Lord. Dodaje kako bi to mogao biti netko tko je stvorio nešto što do sada još nitko nije.

'Prvi bilijunaš će biti izumitelj, netko tko stvara nešto što mijenja svijet, kao što je Bill Gates napravio s računalima', smatra Oliver Williams, konzultant za kompaniju koja se bavi analizom bogatstva.

Prema Globalnom izvješću bogatstva za 2013. koje je napravio Credit Suisse, svjetsko se bogatstvo više nego udvostručilo od 2000. te iznosi 241 bilijun dolara. Predviđa se da bi u sljedeće dvije generacije milijunašima moglo biti 20% odrasle svjetske populacije.

Da je svijet pun novca, većina ljudi bi primala mali dio tog bogatstva, dovoljno da imaju stabilan život ukoliko imaju posao. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene