Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zvuči odvratno, ali...

MOGUĆE JE 'Ako su nam bake i djedovi mogli, možemo i mi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok neki svakodnevno vode bitku sa svojim ukućanima o tome tko će odnijeti smeće, Erin Rhoads iz Melbournea s tim nema problema. Ona svoju kantu za smeće nije ispraznila pune dvije godine, a kako kaže, nema ni namjeru to uskoro učiniti.

Dok neki svakodnevno vode bitku sa svojim ukućanima o tome tko će iznijeti smeće, Erin Rhoads iz Melbournea s tim nema problema. Ona svoju kantu za smeće nije ispraznila pune dvije godine, a kako kaže, nema ni namjeru to uskoro učiniti.

Pročitajte i ovo Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama" Požar u reciklažnom centru u Hrušćici Požar je lokaliziran Crni dim uplašio stanovnike Rugvice: Gorio otpad u reciklažnom centru, vatrogasci na terenu

Možda zvuči odvratno, no Rhoads zapravo nema smeće 'uza prijaviti'. Prije dvije godine odlučila je živjeti konceptom bez otpada, životom toliko ekstremnim da od ostataka hrane sama izrađuje maske za lice i kosu, a usavršila je i izradu paste za zube iz vlastitog doma.

NASA otkrila 5 velikih morskih smetlišta te objasnila što se događa sa smećem u moru

Iako zvuči kao da vodi jedan hippijevski način života, Rhoads sa svojom dugom kosom, visokim štiklama i poslom u velikoj korporaciji na prvi je pogled jedna sasvim stereotipna žena. Najprije je krenula tako da je iz svojeg života izbacila plastiku, a onda je nakon nekog vremena odlučila u potpunosti se predati 'kompostiranju'.

'Sav otpad kojeg proizvedem, kojeg se ne mogu odmah riješiti stavljam u malenu staklenku, tako da uvijek vidim s čim se moram suočiti', ispričala je Rhoads za News.com.

Da napuni staklenku od otprilike tri litre zapremnine bilo joj je potrebno 18 mjeseci. U njoj se uglavnom nalaze računi, etikete od odjeće i slamke.

'Iako uvijek tražim neplastične slamke, netko se uvijek ogluši na taj zahtjev, pa ne znam što bi s njima. Ne vratim ih jer znam da će završti u kanti za smeće, pa ih uvijek ponesem kući i stavim u svoju staklenku. Tamo će biti dok ne smislim što ću s njima', ispričala je.

Kad ide na tržnicu sa sobom uvijek nosi platnenu vrećicu i posudu za meso. Koristi sanitarne šalice za višekratnu upotrebu i platnene maramice. Vjeruje da je odricanje od stvaranja otpada način života na koji je iznimno ponosna.

I po smeću smo na začelju Europe

U intervjuu je kazala kako mnoga mjesta na kojima se otpad skuplja više nemaju prostora za širenje, a ona ne želi biti dio mase za kojom će mnoge sljedeće generacije morati čistiti.

'Kad bi ljudi shvatili koliki smo potrošači i koliko takav način života utječe na druge, vjerojatno bi svi kupovali malo razumnije. Ako su naše bake i djedovi na taj način mogli živjeti, zašto ne bismo i mi', rekla je Rhoads.

Nakon što je odlučila 'pametno' živjeti, Rhoads je uštedjela veliku količinu novca, postigla željenu tjelesnu težinu i revitalizirala kožu. Njezina opsesija došla je toliko daleko da više ne kupuje odjeću koja nije izrađena samo od prirodnih materijala poput pamuka i vune koji se mogu reciklirati.

'Pokušavam sve nekako iskoristiti, boce od pive i vina uvijek punim, ne kupujem nove, a one koje su mi višak koristim kao staklenke za začine ili za biljke', kazala je Rhoads.

Savjeti za život bez otpada

Izradite sami pastu za zube i kupite drvenu četkicu koja se može kompostirati.

Izradite masku za kosu i za lice od jogurta, meda i maslinovog ulja.

Napravite vodicu za ispiranje usta od ostataka iz kuhinje.

Koristite spremnike za ponovnu upotrebu u koje možete kupiti hranu u rinfuzi, kao i proizvode za čišćenje.

Koristite odjeću izrađenu od prirodnih materijala koja se može kompostirati.

Donirajte odjeću.

Kupujte rabljene stvari.

Iznajmite film i učlanite se u knjižnicu.

Izradite svoj kompost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene