Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Obuzdavanju dotoka izbjeglica

Mogherini uvjerena da će EU isporučiti Turskoj tri milijarde eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku uvjerena je da će EU isporučiti obećane tri milijarde eura Turskoj.

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku izjavila je u Ankari da je uvjerena da će EU isporučiti obećane tri milijarde eura Turskoj u zamjenu za njezinu pomoć u obuzdavanju dotoka izbjeglica u Europu, a europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn je rekao da Unija pažljivo prati utječu li turske akcije na broj migranata.

Pročitajte i ovo Pad balkona na kojem su Mehmet Palaz i drugi članovi stranke Više ozlijeđenih VIDEO Nesreća u Turskoj: Poginuo član oporbene stranke, tijekom izbornog slavlja srušio se balkon Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe

Mogherini i Hahn borave u posjetu Turskoj gdje se sastaju s najvišim turskim dužnosnicima.

"Vrlo sam uvjerena da će iznos o kojemu je donesena odluka biti ovdje u razumnom roku", rekla je Mogherini na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s turskim dužnosnicima.

Također je kazala da EU mora učiniti više kako bi pružila potporu Turskoj u njezinom zbrinjavanju izbjeglica.

Hahn je rekao da EU pažljivo prati utječu li akcije koje Turska poduzima na rekordan dotok migranata u Europu, nakon što je s Ankarom postignut sporazum u vrijednosti od tri milijarde eura o obuzdavanju migracije.

Sastav izbjeglica koje prolaze kroz Tursku se promijenio i Sirijci koji bježe pred građanskim ratom sada sastavljaju manje od 40 posto, kazao je on na tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s turskim dužnosnicima.

Mogherini je rekla da je jako važno započeti proces tranzicije u Siriji s boljim humanitarnim uvjetima na terenu.

Kazala je i da je podijelila svoju zabrinutost s turskim ministrima vanjskih i europskih poslova glede situacije na jugoistoku Turske, gdje većinom žive Kurdi, a gdje je, po riječima promatrača, ubijeno više od 150 civila tijekom sigurnosnih operacija protiv militanata. Pozvala je na obnovu mirovnih pregovora i primirje.

Hahn je rekao da je EU spreman raditi s Turskom na mirovnom procesu s kurdskim militantima nakon što je ponovno buknula pobuna u srpnju.

Europski povjerenik se osvrnuo i na slobodu izražavanja u zemlji kazavši da je Bruxelles smatra bitnim uvjetom u turskim pregovorima za pridruživanje EU, u vrijeme kada kritičari tvrde da vlada suzbija kritike na svoj račun. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene