Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U kampanju uložili 900 milijuna dolara

Mnogi se složili: Dva moćna Amerikanca stoje iza Trumpove odluke o istupanju iz Pariškog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeffery Sachs profesor na sveučilištu Columbija i direktor instituta za očuvanje Zemlje, u intervjuu za uglednu televizijsku kuću Bloomberg otvoreno je prozvao dvije veoma moćne i financijski potkovane osobe za utjecaj na odluku o američkom istupanju iz Pariškog sporazuma.

Svu krivnju za odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o načinu na koji se postavlja prema klimatskim promjenama Jeffery Sachs svaljuje na braću Davida i Charlesa Kocha. A nije je''Oni su kupili vrh Republikanske stranke. Trump je u ovome samo alat'', izričito tvrdi Sachs.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

''Ono što se ovdje događa je prava politika. Ovo je pobjeda koja je plaćana i koja se provodila zadnjih 20 godina od strane dvoje ljudi, Davida i Charlesa Kocha. O tome se radi'', rekao je profesor Sachs.

Konglomerat kojeg posjeduju braća Koch okuplja niz poslova među kojima su one koje se bave proizvodnjom kemikalija i plastike, proizvodnjom energenata poput prirodnog plina i nafte, čak i gnojiva. A znamo da su to zagađivačke industrije i da njihovi vlasnici imaju jako puno koristi od smanjene regulacije i uplitanja vlasti.

Sachs se također osvrnuo na nedavno pismo republikanskog senatora Trumpu, koji mu je zahvalio za zaustavljanje regulacija.

Stavove koje je Sachs izrekao u intervjuu za Bloomberg, izrazio je i demokratski senator Sheldon Whitehouse. Senator je također izravno prozvao braću Koch i njihovu mrežu propagande. Javno je objavio pismo kojim se terete Kochovi.

 

Senator Partick Leahy iz demokratskih redova podržao je Whitehousovo javno pismo.

 

Iako se Trump tijekom kampanje čak, sudeći prema prozivkama s njegovog Twittera, nije slagao s braćom Koch i odbijao održati sastanak s njima, čini se da su naposljetku ipak pronašli zajednički jezik, zaključuju zagovaratelji borbe s globalnim zatopljenjem.

Koch Industries je po prihodima druga najveća privatna kompanija u SAD-u, prema Forbesu, dok su na predsjedničku kampanju 2016. potrošili su gotovo 900 milijuna dolara financirajući razne kandidate, piše RT.

Prema Independentu američki potpredsjednik Mike Pence, voditelj agencije za zaštitu okoliša Scott Pruitt te Marc Short, Trumpov direktor za pravne poslove – svi imaju veoma bliske veze s mrežom Koch.

Osim Kocha, Trumpovu odluku o povlačenju iz Pariškog sporazuma podržao je i energetski mogul T. Boone Pickens. ''Pariški sporazum još je jedan loš sporazum kojeg je pregovarala Obamina administracija i trebalo bi zapljeskati Trumpu za odluku o povlačenju'', objavio je Pickens u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene