Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počinje izvoz u EU

Mlijeko iz BiH ovog tjedna u Hrvatskoj, Šarović poziva na suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mljekare iz Bosne i Hercegovine počet će izvoz svojih proizvoda na tržište Europske unije, a prije svega na hrvatsko, već za dan ili dva, a prijepor koji je zbog toga nastao između Sarajeva i Zagreba ne bi smio utjecati na jačanje političkih ali i trgovinskih veza dvije države, izjavio je u srijedu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

"BiH je od četvrtka ponovo na popisu zemalja kojima je dopušten izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU", kazao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Za četiri mljekare iz BiH tržište Europske unije otvoreno je na temelju odluke Stalnog odbora za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije, donesene ranije tijekom dana u Bruxellesu.

"Praktično, vraćamo se tamo gdje smo bili prije desetak dana i naše četiri mljekare mogu nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode. Ovo je dobra vijest i dobar stimulans za mljekarski sektor u BiH", kazao je Šarović. Hrvatska je primarno tržište mljekara iz BiH, a oni su do sredine 2013. godine na hrvatsko tržište godišnje plasirali do 40 milijuna litara mlijeka.

Hrvatska zabranjuje uvoz mlijeka iz BiH

Za sada, kako ističe Šarović, se planira znatno manji izvoz i trebat će vremena da se dosegne taj omjer izvoza. "Za sada je važno da krenu prvi kontingenti za izvoz. Očekujem da će se prva pošiljka Livanjskog sira za dan-dva naći na policama trgovina u Hrvatskoj", kazao je ministar vanjske trgovine BiH.

Najavio je kako će se nastaviti s naporima za ispunjavanje uvjeta kako bi mljekare iz BiH dospjele na izvozne liste A i B Europske unije, koje znače dopuštenje izvoza i za druge proizvode poput svježeg mlijeka i tzv. bijelih sireva.

Izvoz termički obrađenog mlijeka i Livanjskog sira iz BiH u EU trebao je početi 26. kolovoza, no privremeno je zaustavljen zbog prigovora Hrvatske.

Prigovor se temeljio na procjeni kako mljekare iz BiH još ne ispunjavaju standarde koje vrijede u EU, no hrvatski premijer Zoran Milanović naknadno je potvrdio kako je problem i u tome što BiH godinama "zavlači" Hrvatsku odbijajući pristati na primjenu režima tzv. tradicionalne trgovine, odnosno na raspodjelu izvoznih kvota koje vrijede za Uniju i na Hrvatsku.

Šarović je u srijedu konstatirao kako je rasprava o izvozu mlijeka "nepotrebno podigla tenzije" između Hrvatske i BiH. "Ovoga puta odlučivalo se samo o žalbi Hrvatske na temelju razloga koje su oni naveli. Sve ostalo nema nikakve veze. Ostala se pitanja tiču pregovora s Europskom unijom, a ne s pojedinačnim članicama", kazao je u srijedu Šarović.

Istaknuo je kako se u ovom mljekarskom "mini ratu" osobno trudio da bira riječi te kako je kako je važno da dvije države nastave suradnju koja je u obostranom interesu. "Nadam se da nećemo imati zapreka ni od jedne članice EU pa tako ni od Hrvatske, s kojom želimo dobre i političke i gospodarske kao i trgovinske odnose. Jedni drugima smo najvažniji trgovinski partneri", kazao je Šarović.

Kazao je i kako očekuje neće biti daljnjih zapreka u odnosima s Hrvatskom te kako se nada potpori iz Zagreba nastojanjima BiH da ispuni uvjete za izvoz drugih proizvoda na tržište EU. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene