Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nismo mogli obraniti enklavu'

Mladićevo uhićenje obnovilo nizozemsku srebreničku ranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje Ratku Mladiću pred sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji ponovno će otvoriti stare rane u Nizozemskoj, zemlji iz koje su bili pripadnici plavih kaciga koji od Srba nisu obranili Muslimane u UN-ovoj 'zaštićenoj zoni' Srebrenice.

Ono što je uslijedilo u srpnju 1995. nizozemska je nacionalna sramota. Mladić je UN-ovcima obećao da se ništa neće dogoditi tisućama u muslimanskoj enklavi pa je zapovjednik lako naoružanih nizozemskih snaga sa zapovjednikom vojske bosanskih Srba ispio i šampanjac.

Idućih je dana ubijeno i buldožerima zatrpano oko osam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka.Kad je 2002. objavljeno izvješće u kojem je zaključeno da su nizozemski vojnici poslani u nemoguću misiju, nizozemska je vlada podnijela ostavku.

Ali kao i drugim članicama NATO-a koje su slale vojnike u Bosnu i Hercegovinu pod zastavom Ujedinjenih naroda u sklopu UNPROFOR-a, i Nizozemcima su ruke bile vezane UN-ovim mandatom koji je praktično onemogućavao oružanu intervenciju, piše Reuters. Mladića je ICTY optužio za genocid u Srebrenici.

No majke i udovice srebreničkih žrtava okrivljuju i nizozemske snage za kukavištvo, a odvjetnici koji zastupaju šest tisuća rođaka na nizozemskim su sudovima podignuli tužbe protiv Nizozemske i UN-a jer nisu spriječili pokolj. 'Zadovoljstvo zbog uhićenja... Još nije usporedivo sa sramotom zbog neuspjeha 1995. Taj uspjeh još ima gorak okus poniženja', rekao je Ko Colijn s Instituta Clingendaela u kolumni u časopisu Vrij Nederland.

U izvješću koje je 2002. napisao Institut za studije rata, genocida i holokausta NIOD kaže se kako su nizozemski vojnici, poslani da štite civile u enklavi, bili suočeni s 'talačkom situacijom u kojoj bi nasilan otpor završio krvoprolićem'.

Nisu smjeli napasti jer im je mandat omogućavao samo da uzvraćaju budu li napadnuti. Osim toga, Nizozemci su tražili UN-ove zračne udare, ali oni su zakasnili, napisao je NIOD. No u tome izvješću koje je nastalo na zahtjev nizozemske vlade kaže se i da je nizozemska vojska namjerno 'izbjegavala osjetljiva pitanja' i prikrivala ono što se doista dogodilo, kako bi izbjegla kritiku.

Zbog Srebrenice Nizozemska zahtijeva da Srbiji bude onemogućen ulazak u Europsku uniju sve dok u Den Haagu ne završe Mladić i ostali srpski optuženici za ratne zločine.
'Nismo mogli obraniti tu enklavu... Ne mogu to lako naoružani vojnici braniti od tenkova i teško naoružanih Srba', rekao je nekadašnji vojnik nizozemskoga bataljuna Wim Dijkma kad je Mladićevo uhićenje ponovno otvorilo bolnu raspravu. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna izbacili ljude iz sigurne zone Vrhovni sud: "Nizozemska je djelomično odgovorna za pokolj u Srebrenici" Slika nije dostupna Potvrđena presuda iz 2014. Sud odlučio: Nizozemska vlada djelomično odgovorna za masakr u Srebrenici

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene