Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mladi Slovenci sve više piju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve više mladih Slovenaca srednješkolskog uzrasta redovno pije alkohol, pa stručnjaci za to područje preporučuju odlučniju akciju zdravstvene politike po uzoru na kampanju protiv pušenja koja je dala rezultate i zadnjih godina smanjila postotak nikotinskih ovisnika među mladima, piše ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'.

Prema rezultatima međunarodnog istraživanja EAD, koje u Sloveniji provodi nacionalni Zavod za zaštitu zdravlja, u zadnjih 13 godina broj mladih u tom uzrastu koji se opijaju 40 puta godišnje ili češće porastao je s 14 na 33 posto. Dr. Vesna Švab s ljubljanske Psihijatrijske klinike upozorava da raste i postotak alkoholiziranih pri urgentnom prijemu u tu ustanovu, gdje mladi čine već 20 posto.

Pročitajte i ovo Seksualni odgoj u školama - 1 Seksualni odgoj Hoće li se uvesti seksualni odgoj u škole? "Rizično ponašanje je visoko, neugodno im je priznati da neke stvari rade..." Iskustvo koje mijenja život! Pokrovitelj Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj DiscoverEU: Nina je jedna od onih koji su iskoristili besplatno putovanje vlakom za mlade u Europskoj uniji

Slovenski psihijatri i pedagozi navode da sva istraživanja potvrđuju smanjenje broja pušača među adolescentima, što se pripisuje investiciji u preventivu i promjenu društvene klime, uključujući i zabranu pušenja na javnim mjestima, te ukazuju na potrebu odlučnije akcije zdravstvene politike usmjerene na problem alkohola kod mladih.

Parkovi u većim slovenskim gradovima u dane vikenda već se u popodnevnim satima pune srednjoškolskom, pa i osnovnoškolskom omladinom, koja se alkoholom priprema na dugo noćno 'tulumarenje', opisuje 'Dnevnik'. List upozorava da alkoholizam kod mladih ima i širi društveni aspekt, jer stručnjaci upozoravaju da djeluje na smanjenje sposobnosti učenja i kasnijeg zapošljavanja, a u isto vrijeme povećava potencijalne zdravstvene troškove.

Mladi tinejdžeri u Sloveniji najčešće piju pivo, a nakon toga vino. Zanimljivo je da su kod djevojaka popularnija žestoka pića, osobito votka u kombinaciji s voćnim sokovima. Trećina učenika prvih razreda slovenskih srednjih škola lani je u istraživanju EAD potvrdila da je prvu čašu piva popila u dobi od 11 godina ili ranije, a veliki problem je dostupnost alkohola mladima jer, unatoč zakonskom ograničenju njegove prodaje, ugostitelji i trgovine vrlo rijetko provjeravaju starost kupaca, navodi list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene