Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Španjolskoj

Mjere nužne za oporavak: Zapatero rekonstruirao vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Španjolski premijer Jorge Luis Rodriguez Zapatero u srijedu je rekonstruirao svoju nepopularnu vladu kako bi je ojačanu pripremio za borbu protiv recesije i pokretanje gospodarstva, javljaju agencije.

Nova ekipa 'obnovljenim će snagama' provesti 'gospodarske i socijalne reforme nužne za gospodarski oporavak', rekao je Zapatero novinarima, prenosi AFP. U najvećoj rekonstrukciji otkako su socijalisti 2004. preuzeli vlast, novi potpredsjednik vlade postao je ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba koji uživa veliku popularnost, a smatraju ga mogućim Zapaterovim nasljednikom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Saboru U petak rasprava Pogledajte program nove vlade: Poznata i sva imena ministara, jedno je novo lice Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta Detalji suradnje HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum: "Sve ćemo vam reći sutra"

Dosadašnja ministrica zdravstva Trinidad Jimenez postaje ministrica vanjskih poslova umjesto Miguela Angela Morationsa, stručnjaka za Bliski istok i zagovornika približavanja Europske unije Kubi. Radi štednje premijer ukida ministarstva jednakosti i stanovanja, piše AFP te dodaje da iz vlade izlaze potpredsjednica Maria Teresa Fernandez de la Vega i Moratinos, dvije ključne osobe Zapaterove vlade.

Zbog gospodarske krize u Španjolskoj, koja ima najvišu stopu nezaposlenosti u eurozoni, smanjeni su proračun i plaće što je izazvalo pad popularnosti vlade ispod 30 posto. Premijer je vladu rekonstruirao pošto je osigurao apsolutnu većinu u parlamentu dogovorom s dvjema manjinskim strankama kako bi zajamčio prihvaćanje proračuna za 2011. godinu, piše Reuters.

Taj štedljiv proračun predviđa smanjenje državnih troškova za 7,9 posto ili 122 milijarde eura. Da nije osigurao većinu Zapateru bi prijetili prijevremeni izbori koje bi, prema anketama, dobila oporbena Narodna stranka. Iako je štednja socijalistima donijela pad popularnosti u domovini, u inozemstvu je postigla uspjeh jer je vraćeno povjerenje ulagača koji sada Španjolsku smatraju manje rizičnom za ulaganje nego što su to druge dvije rizične države, Portugal i Irska, napominje Reuters. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene