Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na nekoliko dana

Riješen jedan od najvećih svjetskih misterija: Otkrivena tajna nestanka Agathe Christie

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razotkrivena je posljednja velika tajna Agathe Christie koja je ostala neriješena. Naime, 1926. godine nestala je na jedanest dana. Do danas nitko nije znao ni gdje je bila ni zašto je nestala.

Biograf Andrew Wilson otkriva novu teoriju o tome zašto je jedna od najpoznatijih spisateljica svih vremena nestala bez objašnjenja. Tvrdi da je napustila je kuću jer je planirala sebi oduzeti život. Dodaje kako se to nije dogodilo jer se probudilo njeno kršćansko uvjerenje o tome kako je samoubojstvo grijeh.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto" Mostarski Bruce Lee Misterija Nestao Bruce Lee iz Mostara: ''Sumnjam na dvojicu. Jean-Claude Van Damme ili Jackie Chan. Trećeg ne vidim''

3. prosinca 1926. tada 36-godišnja Agatha Christie napustila je svoj dom u Sunningdaleu. Sljedećeg jutra njezin je automobil je pronađen napušten u jami s bundom i dokumentima.

Njezin nestanak dignuo je na noge više od 1.000 policajaca i 15.000 volontera. Objavljeni su i brojni novinski oglasi koji su pozivali javnost da daju informacije ukoliko ju vide, prenosi Telegraph.

Glavni osumnjičeni u to vrijeme bio je njezin muž, pukovnik Archibald Christie, koji je Agathu prije nestanka obavijestio kako želi razvod, te kako se zaljubio u mladu zvanu Nancy Neele.

Jedanaest dana nakon što je nestala, Christie je pronađena u hotelu u Harrogateu gdje se prijavila pod imenom suprugove ljubavnice. Kasnije je tvrdila da je patila od ozbiljnog slučaja amnezije, a to su potvrdili psihijatri.

Tijekom intervjua 1928. Christie je ispričala Daily Mailu kako je 3. prosinca prošla pokraj kamenoloma na povratku od posjeta rođaka u Dorkingu.

"Došla je pomisao da se zabijem u njega", izjavila je novinarima. "Međutim, kako je moja kćer bila u autu, odbacila sam ideju. Te sam se noći osjećala strašno bijednom i napustila dom u lošem stanju s namjerom da napravim očajnički čin. Kada sam stigla do točke na cesti za koju sam mislila da je blizu kamenoloma, okrenula sam auto s ceste, nizbrdo, prema kamenolomu. Pustila sam auto da se zabije, no nije uspjelo i plan je propao. U tom sam trenutku glavom udarila u nešto. Do tada sam bila gospođa Christie, nakon toga ne".

Wilsonova je teorija da su se nakon problema s automobilom probudila njezina unutarnja osjetila i svijest o tome da je samoubojstvo nekršćanski čin. Kako bi sakrila stid što je uopće i pomislila na takvo što, izmislila je gubitak pamćenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene