Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FBI objavio nove dokumente

Misterij star 46 godina: Oteo avion i iskočio s 200.000 dolara, a nitko ne zna tko je on

Crtež otimčara iz 1971. godine (Foto: AFP)
Crtež otimčara iz 1971. godine (Foto: AFP) Foto: Afp
FBI je objavio nove dokumente vezane uz misterij otmice aviona na letu iz Portlanda u Seattleu 1971. godine.

Muškarac poznat kao D. B. Cooper uz prijetnju bombom oteo je avion koji je letio od Portlanda do Seattlea. Nakon što je u Seattleu oslobodio putnike i posadu, naredio je pilotima da polete za Meksiko, a potom je skočio s padobranom kroz zadnja vrata s 200.000 dolara, negdje iznad šumovitog terena Washingtona. Cooper nakon toga više nikad nije viđen.

Pročitajte i ovo Ilustracija OSRAMOTIO AMERIKU Bivši agent FBI-a koji je 20 godina špijunirao za Ruse pronađen mrtav Uhićen Jack Teixeira Sigurnosne rupe FOTO/VIDEO Skandal u Pentagonu: FBI uhitio mladića povezanog s curenjem tajnih dokumenata

FBI je sada objavio pismo koje je navodno napisao sam otmičar te ga poslao medijima.

"Od početka sam znao da neću biti uhvaćen"

„Od početka sam znao da neću biti uhvaćen. Nisam opljačkao 'Northwest Orient' jer je to romantično ili herojski. Ja nisam moderni Robin Hood. Nažalost, imam još svega 14 mjeseci života“, navodi se u pismu koje je FBI objavio na zahtjev holivudskog producenta Toma Colberta.

Colbert poručuje kako nema razloga sumnjati u autentičnost pisma jer Cooper navodi da na avionu nisu pronađeni otisci prstiju .

„Pronađeni su tek djelomični otisci iz kojih nije bilo moguće otkriti počinitelja“, kazao je Colbert.

FBI je istragu završio prošle godine bez objave identiteta otmičara, a nije isključena ni mogućnost kako je poginuo nakon skoka iz aviona. Također, autentičnost pisma koje je poslano nekoliko dana nakon otmice, nikad nije potvrđena.

"Najbrži način da pronađem mir"

Najveći trag FBI je dobio 1980. kad je tijekom šetnje uz rijeku Columbiju u Washingtonu mladić pronašao svežanj istrunulih novčanica od 20 dolara čiji su serijski brojevi odgovarali onima na novčanicama novca od otkupnine.

“Moj život bio je pun mržnje, nemira, gladi i još više mržnje; ovo je djelovalo kao najbrži i najprofitabilniji način da postignem unutrašnji mir. Ne krivim ljude što me mrze zbog onog što sam uradio niti krivim bilo koga tko želi da budem uhvaćen i kažnjen, iako se to nikada neće dogoditi”, naveo je Cooper u pismu.

FBI je ove godine objavio više od 3000 dokumenata, koje proučavaju Colbert i njegov dobrovoljni tim od 40 bivših policijskih dužnosnika. Oni su uvjereni da je D. B. Cooper zapravo Robert Rackstraw koji je tijekom rata u Vijetnamu upravljalo helikopterima, a danas ima 73 godine i živi u San Diegu, prenosi Fox News.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene