Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misterij smrti

Što se dogodilo u posljednjim trenucima života Jurija Gagarina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrt Jurija Gagarina i danas je veliki misterij.

Prvi čovjek u svemiru, Jurij Gagarin nestao je u ožujku 1968. u 34. godini života, kada se njegov mali avion sudario sa letjelicom MiG-15, na oko 90 kilometara od Moskve, tijekom rutinskog leta. Glavno pitanje je bilo - što se dogodilo u posljednjim trenucima?

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv ospica (Foto: AFP) Epidemija odnosi živote U Rumunjskoj nepovjerenje u lijek ubija: ''Cjepivo protiv ospica postalo je žrtvom vlastita uspjeha'' Jurij Gagarin (Foto: AFP) Prvi čovjek u svemiru Smrt koja je i nakon 50 godina obavijena velom tajne: "Čuli smo krik u hodniku. Bio je to šok, žene su plakale"

Posljednja istraga o Gagarinovoj smrti je završena 2011. godine s izvještajem koji je službena verzija Kremlja, a koji kaže da je kosmonaut poginuo zbog pogrešnog manevra, koji je napravio pokušavajući izbjeći objekt koji se odjednom pojavio na njegovoj ruti. Navedeni objekt vjerojatno je bio balon. Zaključak je to u kojeg mnogi sumnjaju i dopunjuje sumnje u to kako je prvi čovjek koji je iz svemira video plavetnilo Zemlje okončao život. Skeptici tvrde da se ovako trivijalni incident profesionalnom pilotu nije mogao dogoditi.

Među najvećim skepticima je Gagarinov prijatelj Aleksej Leonov, koji je bio blizu mjesta nesreće, piše 24sata.rs.

Leteći u helikopteru on je iz blizine čuo dvije jake eksplozije te tvrdi da je za eksplozije bio odgovoran pilot borbenog aviona koji se približio maloj letjelici Jurija Gagarina te da borbeni avion nije trebalo biti tamo. Gagarin je, tvrdi Leonov, naglo skrenuo kako bi izbjegao opasnost.

'Znali smo da bi Sukhoi Su-15 trebali biti testirani tog dana, ali je planirano da leti na visini od 10.000 metara, a ne 450 - 500. Prekršio je pravila', rekao je Leonov. Nameće se pitanje tko prikriva istinu?

Odgovor vjerojatno leži u nekim povijesnim podacima. Rusija se obvezala da će pokrenuti svoj svemirski program, s ciljem da se zadaju ozbiljni udarci oponentu u Hladnom ratu. Zato je bilo jako važno da se održi pozitivan imidž, pa je samim tim bilo nemoguće priznati svoju grešku ili propust obučenog vojnog pilota. Štoviše, nesreća tako blizu Moskve je mogla narušiti čvrst, strog i nepogrešiv imidž.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene