Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je nestao predsjednik?

Strah u Rusiji: Mnogi nagađaju da je Putin mrtav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi nagađaju da je moćni ruski predsjednik možda i mrtav pa su razvijeni scenariji što bi se u tom slučaju dogodilo s Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije viđen u javnosti 10 dana, a teorija o njegovom 'nestaku' sve je više - od toga da je bolestan pa to toga da je njegova navodna ljubavnica gimnastičarka Alina Kabajeva rodila dijete u Švicarskoj.

Premda se u Kremlju svojski trude uvjeriti domaću i svjetsku javnost da je s moćnim ruskim čelnikom sve u najboljem redu, gaf državne televizije poljuljao je njihove pokušaje. Naime, kako piše britanski Telegraph, kanal Rossiya 24 objavio je, naime, da se Putin u petak sastao s predsjednikom Kirgistana Almazbekom Atambajevim, koji mu je navodno došao u službeni posjet. No, televizija je kasnije demantirala samu sebe, pojašnjavajući da je netočna vijest objavljena greškom te da je voditelj zapravo htio najaviti Putinov sastanak s Atambajevim, koji je planiran za ponedjeljak u Sankt Peterburg.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

U petak su ruski državni mediji objavili fotografije i videozapis s Putinova sastanka s Vjačeslavom Ljebedevim, jednim od ruskih vrhovnih sudaca, no ni to nije odagnalo sumnje, s obzirom da se snimke takvih sastanaka nerijetko znaju u javnost pustiti danima nakon što je do njih došlo, a ovaj su susret snimali samo službeni fotograf i snimatelj, dok predstavnika medija nije bilo.

Je li ovo razlog Putinova 'nestanka'?

Telegrapf piše da su zbog situacije s Putinom strah i nesigurnost u Rusiji u porastu. S obzirom da neki čak nagađaju da se iza misterioznog nestanka Vladimira Putina možda krije i to da više nije među živima, razvijena su i tri scenarija što bi bilo s Rusijom da se to stvarno dogodi.

Tri scenarija

Prema prvom, Ustav Rusije kaže da ukoliko predsjednik iz bilo kojeg razloga nije u stanju obnašati dužnost, vršilac dužnosti postaje premijer, odnosno u ovom slučaju Dimitrij Medvedev. U tri mjeseca morao bi raspisati nove izbore.

Ukoliko takva glatka promjena vlasti ne bi bila moguća, druga je opcija da se interesne grupe dogovore oko novog kandidata za predsjednika, kao što je to bilo nakon povlačenja Borisa Jeljcina, kada je takav konsenzus iznjedrio upravo - Putina.

Treći scenarij je onaj konfliktni, i kako smatra ruski analitičar Marat Guelman, i onaj navjerojatniji. U posljednje vrijeme sve je više sukoba moćnika, osobito zbog sukoba u Ukrajini. Na jednoj strani su oni kojima je važnije gospodarstvo i ne žele sankcije Zapada, a na drugoj su oni kojima zbog ukrajinskog sukoba jačaju moć i pozcija.

Guelman je trenutnu rusku vladajuću klasu opisao kao 'ljude koji se dobro snalaze u kaosu, koji smatraju da imaju pravo kršiti zakon i ubiti čovjeka ukoliko se za to ukaže potreba'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene