Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama za novu viziju NATO-a

'Misija u Afganistanu nije američka nego NATO-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO-u treba nova vizija kako bi uspješno svladavao izazove 21. stoljeća, izjavio je američki predsjednik Barack Obama tijekom posjeta Njemačkoj.

'Ne donosim velike planove. Ovdje sam zato da slušam, izmjenjujem ideje i - kao jedan od mnogih saveznika NATO-a - pomognem u oblikovanju vizije za budućnost', kazao je Obama uoči susreta na vrhu Saveza na 60. obljetnicu njegova osnutka.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Slika nije dostupna Gates traži alternativna rješenja

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Obama se osvrnuo i na afganistansko pitanje, kazavši da treba jačati vojnu nazočnost u toj zemlji kako bi se postigao uspjeh. Poručio je da NATO ne kani okupirati Afganistan, nego spriječiti da se ta zemlja pretvori u utočište terorista.

Merkel je nakon sastanka s Obamom dotaknula i pitanje nasljednika glavnog tajnika NATO-a i dodala kako vjeruje da će se večeras uspješno riješiti imenovanje novoga čelnog čovjeka Saveza. Kao i većina vođa zemalja NATO-a i Merkel podupire danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena za nasljednika Jaapa de Hoopa Scheffera.

'Misija u Afganistanu, nije američka nego NATO-a'

Vojna misija u Afganistanu nije američka, nego NATO-ova i Al-Kaida je zbog blizine veća opasnost za Europu nego za Ameriku, izjavio je u petak u Strasbourgu američki predsjednik Barack Obama.

'Vjerojatnije je da će Al-Kaida zbog blizine prije izvesti ozbiljan teroristički napad u Europi nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Misija u Afganistanu nije američka, nego NATO-ova, međunarodna misija', izjavio je Obama nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Obama je nedavno najavio novu strategiju za Afganistan, u kojoj se veća pozornost nego do sada pridaje Pakistanu, gdje se Al-Kaida pronalazi utočište. Obama je najavio slanje još 17.000 američkih vojnika i 4000 instruktora. Stanje u Afganistanu, u kojoj je NATO rasporedio najveću misiju u svojoj povijesti, bit će glavna tema susreta na vrhu, koji počinje u petak navečer. Na tom sastanku, koji se prvi put održava u dvjema državama, u Baden Badenu i Kehlu u Njemačkoj i Strasbourgu u Francuskoj, slavi se 60. obljetnica Saveza. Hrvatska prvi put sudjeluje na susretu kao punopravna članica.

Obama se zauzeo za jačanje vojnih snaga u Europi, ustvrdivši da je jaka Europa jamstvo sigurnosti SAD-a, koji 'ne želi biti pokrovitelj Europi, nego partner u zajedničkim izazovima'. Predsjednik Obama je istaknuo da je SAD privržen NATO-u, 'najuspješnijom savezu u suvremenoj povijesti'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene