Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz udaljene patuljaste galaksije

Misija Stephena Hawkinga koja traži izvanzemaljski život zabilježila 15 tajnovitih radiosignala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi koji traže znakove inteligentnog izvanzemaljskog života u svemiru zabilježili su 15 tajnovitih radiosignala koji dolaze iz patuljaste galaksije udaljene tri milijarde svjetlosnih godina.

Tim je dio projekta Breakthrough Listen koji su osnovali profesor Stephen Hawking i ruski milijarder Juri Milner kako bi otkrili jesmo li sami u svemiru.

Pročitajte i ovo NLO (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Crvotočine, warp pogoni... Pentagon priznao da su počeli istraživati NLO-e, i to zbog straha od Kine i Rusije Slika nije dostupna STEPHEN HAWKING DRAMATIČNO UPOZORENJE SLAVNOG ZNANSTVENIKA: "Nećemo preživjeti još 1000 godina na Zemlji!"

Iako najnoviji radiosignali vjerojatno ne dolaze iz izvanzemaljske civilizacije, znanstvenici kažu da dokazuje da njihova oprema radi dobro i da su spremni uhvatiti znakove života - ako postoje. Ti signali traju samo nekoliko milisekundi, a novootkriveni su došli iz nepoznatog izvora, nazvanog "FRB 121102", koji je otkriven 2012. godine. 

Znanstvenici su u početku mislili da su signali posljedica nekog katastrofalnog događaja u svemiru, poput supernove. No, opet su se ponovili tijekom 2015. i 2016. godine, sugerirajući da što god da ih je stvorilo, još uvijek postoji.

U novom eksperimentu znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Berkeley skenirali su istu galaksiju na višoj frekvenciji od one koja je bila korištena za izvorne signale i pronašli su još 15 signala.

Objašnjenja za signale kreću se od rotirajućih neutronskih zvijezda s ekstremnim magnetskim poljima, do izvora energije koje koriste izvanzemaljske civilizacije kako bi napajale svoje letjelice. Bez obzira na to što su napustili su svoju galaksiju kad je naš Sunčev sustav imao samo dvije milijarde godina, a život na Zemlji tek započeo. 

“There are more theories than the number of sources. We have opened more questions than answers. As we do more study we find more weird things.”

Dr. Vishal Gajjar iz Istraživačkog centra sveučilišta Berkeley je rekao: "Zapravo nemamo pojma odakle dolaze. Trenutačno znamo da ih postoji 30 u svemiru, a samo jedan se ponavlja što znači da ga uvijek možemo ponovno gledati. Ovog smo gledali na višoj frekvenciji. "Ako neki oblik života želi proizvesti signal koji se može otkriti u nekoj drugoj civilizaciji, to bi mogao biti način da to učine. Ali ne mislim da dolaze iz inteligentnih civilizacija".

"Postoji više teorija od broja izvora. Otvorili smo više pitanja nego odgovora. Što više istražujemo nailazimo na još čudnije stvari", rekao je dr. Gajjar. 

Breakthrough Listen je globalna astronomska inicijativa vrijedna 100 milijuna dolara koju su 2015. godine osnovali Hawking i Milner, a timovi diljem svijeta koriste svoje teleskope kako bi tražili dokaze o životu.

Početni 10-godišnji program istražuje milijun zvijezda najbližih Zemlji i pretražuje cijelu galaktičku ravninu Mliječne staze. Izvan naše galaksije će slušati poruke iz 100 najbližih galaksija na 10 milijardi različitih frekvencija.

Objavljujući projekt 2015. godine na tiskovnoj konferenciji u Londonu Stephen Hawking je rekao da je došlo vrijeme da se posveti pronalaženju odgovora o životu izvan Zemlje.

"Negdje u svemiru inteligentni život možda promatra naša svjetla i svjesni su što ona znače", rekao je Hawking.

Najnovije signale je otkrio teleskop Green Bank u Zapadnoj Virdžiniji u SAD-u. 9 milijuna volontera diljem svijeta također doniraju svoj računalni program za pretraživanje podataka koji dolaze s teleskopa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene