Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na nepravomoćnu presudu

Mišetić: Odluka o oslobađanju Stanišića i Simatovića je groteskna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Luka Mišetić ocijenio je u četvrtak 'grotesknom' oslobađajuću nepravomoćnu presudu bivšim visokim srbijanskim dužnosnicima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za zločine u Hrvatskoj i BiH, jer po njoj ispada da bivše srbijansko vodstvo nije bilo umiješano u zločine u BiH, a hrvatsko jest.

"Radi se o grotesknoj presudi i situaciji. Haaška povijest znači da je Zagreb bio umiješan u zločine u BiH, a Beograd nije", izjavio je Mišetić u telefonskom razgovoru. Po njegovim riječima, suđenje Stanišiću i Simatoviću bilo je posljednje na kojem se utvrđivalo je li bivša srbijanska vlast bila umiješana u zločine u BiH.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Graciela Gatti Santana bili na sastanku Plenković predsjednici koja je potpisala odluku o puštanju Simatovića izrazio nezadovoljstvo Stanišić i Simatović nepravomoćno Bivši Miloševićevi obavještajci osuđeni na 12 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH

>> Haški sud oslobodio Stanišića i Simatovića po svim točkama optužnice za zločine u RH i BiH

"Zaista groteskno od Haaškog suda. Ostao sam bez riječi da je Haaški sud nakon 20 godina došao do toga zaključka", istaknuo je odvjetnik koji je oslobodio hrvatskog generala Antu Gotovinu. Haaški sud je u četvrtak nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića, optužene za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH koje su počinile srpske paravojne jedinice.

Sud je također većinom glasova utvrdio da Stanišić i Simatović nisu imali namjeru pridonijeti ostvarenju navodnog udruženog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995.

Prema optužnici, u tome pothvatu bili su uz Stanišića i Simatovića i bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i zapovjednik paravojnih postrojbi Željko Ražnatović Arkan.

Na istom su sudu u srijedu na dugogodišnje zatvorske kazne optužena šestorica bivših političkih i vojnih čelnika Hrvata iz BiH uz zaključak suda da su zločine protiv Muslimana počinili u okviru udruženog zločinačkog pothvata u kojem je sudjelovao i dio čelnika Hrvatske, uključujući i tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene