443303
443303
443303
443303
443303

OTIŠLE ISLAMISTIMA I UBIJENE Osuđen muškarac povezan s vrbovanjem Sabine i Samre

Sud u Grazu osudio je Mirsada Omerovića alias Abu Tejma na 20 godina zatvora zbog regrutiranja mladih boraca za Islamsku državu.

 
 
 
 
Sabina Selimović i Samra Kešinović (Foto: Interpol, arhiva)
Sabina Selimović i Samra Kešinović (Foto: Interpol, arhiva)

Na sudu je rečeno kako je 34-godišnjak porijeklom iz Srbije isprao mozgove desetinama osoba starosti između 14 i 30 godina navodeći ih da idu u Siriju.

Povezuje ga se i s vrbovanjem Sabine Selimović (15) i Samre Kešinović (17), djevojaka bosanskih korijena iz Austrije, koje su 2014. iz Beča pobjegle u Siriju i priključile se islamistima. Prije toga odlazile su u džamiju u kojoj je Abu Tejma propovijedao.

Kešinović je, prema pisanju medija, bila seksualno zlostavljana od strane islamista, a kada je pokušala pobjeći ubijena je. Inozemni mediji također su javljali da je Sabina Selimović poginula u borbama, ali to nije službeno potvrđeno.

Prema riječima austrijskog tužiteljstva, Tejma je napustio BiH i došao u Beč nakon raspada bivše SFRJ, gdje je propovijedao u raznim austrijskim i južnonjemačkim gradovima te postao jedna od ključnih figura za promicanje propagande Islamske države.

S Mirsadom Omerovićem, koji je uhićen 2014. godine nakon policijskih racija po Austriji na džihadističke ćelije, osuđen je i Mucharbek T. i to na deset godina zatvora, piše AFP.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se