449914
449914
449914
449914
449914

Slovenija planira 'izvanredne mjere' na granici s Hrvatskom

  • , 12.09.2016., 14:31
  • Autor:
  • komentara

U slučaju ponavljanja lanjske migrantske krize Slovenija više neće dopuštati izvanredni humanitarni ulazak migranata nego će strogo primjenjivati Schengenska pravila na granici s Hrvatskom, rekao je u ponedjeljak slovenski premijer Miro Cerar nakon sastanka s austrijskim kancelarom Christianom Kernom.

 
 
 
 
Miro Cerar (Foto: AFP)
Miro Cerar (Foto: AFP)

'Želim jasno kazati da će Slovenija strogo čuvati schengensko područje i na schengenskoj granici s Hrvatskom strogo provoditi legislativu EU-a', kazao je Miro Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare s Christianom Kernom kojemu je to bio prvi posjet Ljubljani nakon stupanja na dužnost u svibnju.

'Izvanredne humanitarne prelaske migranata kao lani i početkom ove godine Slovenija više neće dopuštati u slučaju nove migrantske krize', kazao je Cerar.

Dodao je kako se i Slovenija i Austrija zauzimaju za bolje čuvanje vanjskih granica EU te širu pomoć u kontroli potencijalnog migracijskog vala koju treba nuditi Bugarskoj, Srbiji, ali u prvom redu Makedoniji i Grčkoj, dodao je.

U slučaju 'izvanredne situacije' s migrantima i velikog izbjegličkog vala Slovenija će donijeti tome primjerene 'izvanredene mjere', dodao je slovenski premijer.

'Te bi mjere bile privremenog karaktera i primjenjivale se dok bi trajalo izvanredno stanje s migrantima, a bile bi ukinute kada bi potreba za njima prestala', kazao je Cerar.

I slovenski premijer i austrijski kancelar zauzeli su se za europsko rješenje pitanja migracija i zaštitu vanjske granice EU-a, a međusobne odnose ocijenili su vrlo dobrima.

Slovenija je pred Kernov dolazak u petak Austriji poslala diplomatsku notu u kojoj je nepotrebnim ocijenila jače granične kontrole koje ta zemlja prema Sloveniji primjenjuje u bojazni od novog dolaska velikog broja ilegalnih migranata i navela je da Slovenija dobro čuva schengensku granicu s Hrvatskom.

Ljubljana je posebice zabrinuta dodatnim kontrolama Austrije na zajedničkom graničnom prijelazu Karavanke s austrijske strane, zbog čega je proteklih tjedana dolazilo do gužvi i zastoja u vrijeme turističke sezone na tom glavnom cestovnom prijelazu između dviju država i tranzitnom pravcu prema jugu i jugoistoku Europe.

Kern je nakon sastanka s Cerarom, koji je bio posvećen pripremama za predstojeći summit EU-a u Bratislavi, kazao da će Austrija o svojim mogućim novim mjerama zaštite granice od migranata susjedne države obavještavati unaprijed i pravodobno i da je privržena suradnji sa susjednim zemljama kad je riječ o migrantskoj problematici. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se