Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mianmar: Na ulicama 100.000 prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 100.000 ljudi, među kojima 30.000 budističkih redovnika, mirno prosvjeduje u utorak na ulicama glavnog grada Yangona unatoč prijetnjama vojne hunte da će intervenirati, javljaju agencije.

Prosvjed je krenuo iz znamenite pagode Shwedagon, odakle su krenuli svi prosvjedi tijekom proteklih tjedan dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mianmar: Hunta želi vratiti naklonost budističkih redovnika Slika nije dostupna Yangon: Policija zapucala na prosvjednike

"Ulice su prepune ljudi koji plješću i izvikuju 'demokracija,
demokracija'. Zasad nema znakova vojne nazočnosti oko pagode, u centru grada", prenosi Reuters.

U znak prkosa, neki prosvjednici nose jarko crvene zastave s
"borbenim paunom", simbolom studentskih udruga koje su predvodile prosvjede 1988., kada je vojska u krvi ugušila pobunu. Živote je tada izgubilo 3000 ljudi.

AFP javlja da je državni radio, pozivajući se na ministra za vjerska pitanja brigadnog generala Thuru Mynta Maunga, izvjestio da će se protiv vodećih redovnika poduzeti akcija ukoliko ne budu u mogućnosti kontrolirati svoje sljedbenike.

Iz svijeta stižu reakcije na događanja u Mianmaru. Kina je pozvala mianmarsku vladu da se "korektno" postavi prema prosvjedima protiv vojne hunte. Kina, kao glavni saveznik Mianmara, želi toj zemlji "stabilnost i gospodarski razvoj".

Južnoafrički dobitnik Nobelove nagrade za mir, Desmond Tutu, kazao je da prosvjedi u Mianmaru podsjećaju na borbu protiv apartheida u Južnoafričkoj Republici.

"Hrabrost Burmanaca je zadivljujuća, a sada su im se pridružili i njihovi sveti ljudi. To toliko podsjeća na prosvjede masa koje su omogućile pad apartheida", ocijenio je Tutu.

Japan je pak pozvao vojni režim u Mianmaru da se suzdrži od bilo kakve "ekstremne reakcije" na prosvjede svojih protivnika.

"Pozivamo mianmarsku vladu da ostane pribrana i da ne reagira na ekstreman način", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Tomohiko Taniguchi.

Japan također smatra da je vrlo važno da vlada posluša glas naroda i počne proces pomirbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene