448678
448678
448678
448678
448678

MINISTRICA TVRDI: 'Za civilni sektor ima novca'

  • , 01.09.2016., 14:21
  • Autor:
  • komentara

'Novaca ima dovoljno, ali ga treba rasporediti. Ukoliko opet budem ministrica, sigurno neće biti kako je bilo do sada, ali o tom-potom', rekla je ministrica socijalne politike i mladih u tehničkoj Vladi Bernardica Juretić.

 
 
 
 
Bernardica Juretić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Bernardica Juretić (Foto: Borna Filic/PIXSELL)

Ministrica socijalne politike i mladih u tehničkoj Vladi Bernardica Juretić u četvrtak je u Splitu rekla kako ima novca za civilni sektor, no da ga treba dobro raspodijeliti.

Juretić je prilikom obilaska nekoliko ustanova ustvrdila da su u Ministarstvu socijalne politike i mladih za nepunih osam mjeseci svoga mandata napravili više za osobe s posebnim potrebama nego neki u četiri godine, ali, dodala je, ne i dovoljno.

"Novaca ima dovoljno, ali ga treba rasporediti. Ukoliko opet budem ministrica, sigurno neće biti kako je bilo do sada, ali o tom-potom", rekla je Juretić te napomenula da i sama dolazi iz civilnog sektora, pa zato razumije njihove probleme.

Na novinarsko pitanje može li se nešto napraviti kako bi se i i udruge koje skrbe za djecu s posebnim potrebama mogle natjecati za dobivanje novca iz EU fondova, odgovorila je da kriterije za europske projekte donosi Europska komisija, a potom ih ministarstvo prilagođava.

"Na to ne mogu osobno utjecati, postoje procedure. Ne donosimo kriterije sami već ih donosi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, odnosno Hrvatski zavod za zapošljavanje jer oni apliciraju sredstva i onda ih dijele zajedno s nama, konkretno za socijalu", odgovorila je.

Upitana kako tehnologije mogu pomoći osobama s posebnim potrebama, te na koji im način država pomaže, ministrica Juretić je odgovorila kako to nije isključivo u resoru ministarstva kojeg ona vodi te dodala da oni sufinanciraju asistente, prevoditelje govornog jezika i pratitelja slijepim osobama, a financiraju i rad udruga. No, dodala je, njihovo ministarstvo čak i ne sudjeluje u nabavci opreme.

Tijekom posjete Splitu ministrica Juretić je, osim udruge "Anđeli" koja skrbi o djeci s posebnim potrebama, još posjetila Centar za socijalnu skrb i Dom za starije i nemoćne osobe na Zenti. Nazočit će i otvaranju XX. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se