Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjeglička kriza

Ministri EU traže izvanredan sastanak o izbjegličkoj krizi, u Grčkoj ubijen 17-godišnji migrant

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su u nedjelju na posebni sastanak svih 28 ministara EU-a o trenutnoj izbjegličkoj krizi, u trenutku kada je stigla vijest da je u pokušaju da se dokopa Grčke jedan 17-godišnji migrant slučajno ubijen.

EU je suočen s priljevom migranata bez presedana od Drugog svjetskog rata, a većina ih pristiže iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije i Afganistana, poput 17-godišnjeg migranta koji je život izgubio kod grčkog otoka Symi gdje se našao u unakrsnoj paljbi između granične ophodnje i krijumčara ljudima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Rješenje je BiH Milanović o slovenskoj kontroli granica: "Jedini način da se to spriječi je integracija BiH u EU" Slika nije dostupna Rješavanje problema EUROPLJANI SVJESNI DA PROBLEM NEĆE SAMO NESTATI 'Migracijska kriza trajat će cijeli naraštaj'

"Žalim zbog gubitka ovog mladog života", kazao je grčki dužnosnik Christos Zois, zadužen za obalnu stražu.

"Svi se slažemo da više ne smijemo gubiti vrijeme. Situacija nalaže hitnu akciju i solidarnost unutar Europe", izjavio je u Parizu njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na sastanku s francuskim i britanskim kolegama.

U Mađarsku u subotu ušlo 2700 izbjeglica

On je pozvao Luxembourg, koji trenutno predsjeda EU-om, da u naredna dva tjedna sazove sastanak ministara unutarnjih poslova posvećen izbjegličkoj i migrantskoj krizi, stoji u zajedničkoj izjavi s francuskim ministrom Bernardom Cazeneuveom i britanskom ministricom Teresom May.

Inače, sljedeći redovni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a zakazan je je za 8. listopada.

Troje ministara također pozivaju na hitno otvaranje mjesta na kojima se migranti mogu registrirati i na kojima im se mogu uzeti otisci prstiju i gdje bi bilo moguće identificirati one koji su uistinu izbjeglice. S tim u vezi, ministri traže i hitan dogovor o EU listi sigurnih zemalja u koje se migrante može vratiti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene