448672
448672
448672
448672
448672

VLASTI IM PORUČILE DA NE ČEKAJU RODE 'Uspoređuju nas s hodajućim inkubatorima'

  • , 01.09.2016., 13:56
  • Autor:
  • komentara

Talijansko ministarstvo zdravlja tiskalo je letke s porukom 'Učini nešto, ne čekaju rodu'.

 
 
 
 
Roda (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Roda (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Kampanja koju je u Italiji uoči prvog obilježavanje tzv. dana plodnosti pokrenulo talijansko ministarstvo zdravlja izazvala je mnogo kritika zbog loše sročenih poruka kojima se mlade žene pozivaju da što prije rode djecu.

Neki od promidžbenih materijala koji su već pušteni u javnost, poput letka s porukom "Učini nešto, ne čekaj rodu" ili plakata sa slikom mlade žene koja u ruci drži pješčani sat i upozorava: 'Ljepota ne poznaje godine, ali plodnost ima svoj rok', izazvale su kritike mnogih žena i udruga za prava žena na društvenim mrežama.

Mnoge od njih kažu da se takvim pristupom žene zapravo tretiraju kao "hodajući inkubatori" i na uvredljiv način naglašava samo njihova reproduktivna funkcija.

Poruke koje se plasiraju kampanjom komentirao je na twitteru i pisac Roberto Saviano napisavši da "Fertility day" koji propagira ministarstvo zdravlja, a koje u Renzijevoj vladi vodi žena, zapravo vrijeđa sve - ne samo one žene koje ne žele imati djecu nego i one žene i parove koji to žele, ali iz zdravstvenih razloga ne mogu.

Neki su kritičari na društvenim mrežama kampanju za što skorije rađanje djece čak usporedili sa propagandističkim populacijskim kampanjama što ih je tridesetih godina prošlog stoljeća vodila fašistička vlast koja je bila uvela Dan majke i djeteta kao poseban praznik. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se