Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministar prijeti ostavkom zbog visokog dodatka na staž za vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odredba prema kojoj bi zaposleni u slovenskoj vojsci imali dodatak na plaću od 0,5 posto za svaku godinu staža posvađala je sindikate javnog sektora, a glavni vladin pregovarač sa sindikatima, ministar za javnu upravu Gregor Virant najavio je da neopozivo odstupa sa svog mjesta ako se to ne promijeni.

Virant, prema istraživanjima javnosti najpopularniji ministar u vladi premijera Janeza Janše, rekao je na konferenciji za novinare da će neopozivo odstupiti ako se privilegirano plaćanje staža za vojsku ne promijeni i ne uskladi s drugih 26 javnih sindikata koji su pristali na dodatak od 0,3 posto za svaku godinu.

Pročitajte i ovo Rober Fico Ministar o sigurnosti Može li se u Hrvatskoj dogoditi atentat? "Na sigurnosti se stalno radi, ali nijedna država u svijetu to ne otkriva" Andrej Plenković - 2 Slaže se novi tim Plenković otkrio kojih se ministara neće odreći: "Sto posto će ostati, sa mnom su od prvoga dana"

Zajedničko potpisivanje kolektivnih ugovora najavljeno za idući tjedan zbog ovog bi slučaja moglo propasti, pa je Virant premijera Janšu pozvao da promijeni zakonsko rješenje za plaće u javnim službama koje je vlada donijela mimo dogovora sa sindikatima.

'Vojska je u ovom slučaju samo žrtva, nismo protiv toga da se pripadnici vojske plate kako treba, ali samo u okviru sistema, a ne izvan njega', rekao je Doro Hvalica, predsjednik sindikata državnih službenika.

Reagirajući na takve zahtjeve, ministar obrane Karel Erjavec izjavio je da položaj pripadnika vojske regulira i zakon o obrani koji se prihvaća dvotrećinskom većinom, te da neće dopustiti smanjenje plaća vojsci budući da je nakon profesionalizacije interes za ulazak u nju sve manji, najviše zbog relativno malih plaća.

Spor je za Janšinu vladu to neugodniji što je Erjavec i predsjednik koalicijske Stranka umirovljenika (DESUS) koja vladi osigurava većinu u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene