Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebe odricanja

Ministar financija pozvao Slovence da se strpe i 'ne gube živce'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar financija Franci Križanič priznao je teškoće vladajuće koalicije da uvjeri javnost u potrebna odricanja, rekavši da sadašnja faza izlaska iz krize zahtijeva 'jake živce'.

'Sada smo u fazi kad je najteže sačuvati jake živce', rekao je Križanič za Slovenski radio, dodavši da je vlada imala veliku potporu u prve dvije godine svog mandata kad je posebnim mjerama neutralizirala učinke ekonomske krize i nezaposlenosti. Sada je pak potrebna stabilizacija javnih financija pa će iduća godina biti obilježena štednjom, što izaziva negodovanja u javnosti, ali i napetosti u vladajućoj koaliciji, rekao je.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati Slovenski specijalci, ilustracija Velika akcija Slovenski specijalci upali u osnovnu školu: Uhićena je učiteljica

'Koalicija je bila čvršća kad smo stimulativnim mjerama ublažavali utjecaje globalne krize, no sada treba stvoriti uštede, a to ide znatno teže', rekao je Križanič.

Koalicijska vlada premijera Pahora do kraja godine namjerava u parlamentu usvojiti mirovinsku reformu, ali je zakon o mirovinskom osiguranju još neusklađen s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) o kojoj ovisi ishod konačnog glasovanja o zakonu koji je prošao prvo čitanje, ali na koji je uloženo 200 amandmana.

Za iduću godinu se planira zamrzavanje plaća za 160.000 službenika

Premijer Borut Pahor izjavio je da vjeruje kako će mirovinska reforma u parlamentu ipak proći, istaknuvši kako je i njemačka kancelarka Angela Merkel za reforme dobila samo jedan glas većine prilikom glasovanja u Bundestagu.

S obzirom da slovenska vlada za iduću godinu planira zamrzavanje plaća za 160.000 javnih službenika i mirovina za skoro 600.000 umirovljenika, Križanič je za Slovenski radio rekao da u pogledu rasta standarda treba biti strpljiv. Vlada predviđa moguće povećanje plaća javnih službenika i mirovina tek nakon što godišnji rast BDP-a dostigne 2,5 posto, dok se ove godine, unatoč vidljivim znakovima prestanka krize, očekuje rast BDP-a od najviše jedan posto.

'Pozivam ljude da sačuvaju jake živce. Iduća godina bit će obilježana štednjom, ali nakon toga očekujemo jači rast na području javnih financija, a tada ćemo si moći priuštiti da se naš standard u eurima popravi', rekao je ministar financija Križanič. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene