Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČEKA STVARANJE UVJETA

Dodik o odcjepljenju Republike Srpske: Nismo pustolovi ni zaglupljeni nacionalisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za Detsche Welle (DW) kako referendum o odcjepljenju entiteta od Bosne i Hercegovine trenutno nije na dnevnom redu, ali je dodao kako očekuje stvaranje uvjeta u kojima bi plebiscit bio moguć.

"Mi nismo pustolovi kako nas mnogi predstavljaju. Nismo niti zaglupljeni nacionalisti. Ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate stvoriti politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Europi, i, naravno, da to bude barem djelomice prihvaćena stvar", kazao je Milorad Dodik u razgovoru koji je u ponedjeljak objavljen na mrežim stranicama DW-a uz napomenu kako je riječ o intervjuu snimljenom u listopadu, prije eskalacije sadašnje političke krize u BiH prouzročene različitim izjavama politikih lidera oko statusa RS-a, mogućeg rata i priznanja neovisnosti Kosova.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Zabrinuti za budućnost BiH Američko veleposlanstvo oštro reagiralo na Dodikove prijetnje: "Zajedno sa svojim ulizicama krši Daytonski sporazum" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Dodik je kazao kako radi "na stvaranju takvog političkog okruženja", kakvo smatra preduvjetom za put RS-a ka neovisnosti.

Ustvrdio je kako u ovom trenutku odcjepljenje Republike Srpske nije na dnevnom redu nijednog tijela vlasti u tom entitetu iako je jasno da se o tome nagađa i razmišlja.

Dodik nije propustio priliku da BiH još jednom označi kao "propalu državu" u kojoj Srbi ne vide svoju budućnost, pa onda ona stoga ne može ni opstati. To smatra podlogom i za svoje "snove" o neovisnosti RS.

"Da imam u promilima šansu, ja bih to (referendum o neovisnosti) održao", kazao je Dodik.

Komentirajući upozorenja kako bi to izazvalo rat, uključujujući i takve najave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dodik je kazao kako bi silom odgovorio na takve pokušaje.

"Mi ovdje (u RS) imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motiviranija. Drugo, svaka intervencija u Republici Srpskoj iz Sarajeva definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španjolska", izjavio je Dodik. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene