Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeo hadž

Milijuni muslimanskih hodočasnika na gori Arafat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od dva milijuna muslimanskih hodočasnika iz cijelog svijeta okupilo se na gori Arafat gdje je prorok Muhamed prije 14 stoljeća održao svoju posljednju propovijed.

Hodočasnici odjeveni u bijelo sudjelovali su u podne u zajedničkoj molitvi koju je u džamiji Nameri vodio Veliki muftija Saudijske Arabije, šeik Abdel Aziz al-Šeik.

'Islam je rješenje problema muslimana', rekao je imam upozorivši vjernike kako se medijskom i kulturološkom invazijom nastoji oslabiti njihova vjera. Pozvao ih je da vlastite probleme rješavaju sami, bez miješanja njihovih neprijatelja te je skrenuo pozornost na sve 'one koji žele potaknuti animozitet među narodima i njihovim čelnicima', aludirajući na pobune Arapskog proljeća, nakon kojih su s vlasti svrgnuti predsjednici Tunisa, Egipta i Libije.

'Rijeka' ljudi krenula je prema džamiji Nameri.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog bogohuljenja Australac u Arabiji osuđen na 500 udaraca bičem Slika nije dostupna Prometni kolaps Stotine tisuća vjernika prisustvuje hadžu u Meki

'Hadž se odvija bez izgreda. Sve prolazi u najboljem redu', rekao je za France presse glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Mansur al-Turski. Oko 100.000 pripadnika snaga sigurnosti i civilne obrane osigurava ovogodišnji hadž.

U nedjelju će se hodočasnici vratiti u Minu, gdje će žrtvovati ovcu u spomen na žrtvu praoca Abrahama koji je po Božjem nalogu želio žrtvovati svog sina Izaka. Ovaj obred ujedno označava početak velikog blagdana Kurban-bajrama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene