Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin: "Šeparović misli da vlast pripada njemu"

Drnovšekova zadnja rezidencija

Milijun eura preskupo za kuću s 'posebnom' poviješću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djeca pokojnog slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka već dvije godine bezuspješno pokušavaju prodati kuću u kojoj je on zadnje tri godine živio.

 Pažnju javnosti i raspravu o tome koliko je kuća u rustikalnom stilu površine 200 četvornih metara stambenog prostora, s oko 3000 četvornih metara zemljišta, stvarno vrijedna izazvala je opširna foto-reportaža koju je objavilo ljubljansko 'Delo'. U njoj su Drnovšekova djeca priznala da do sada nisu uspjeli naći kupca za kuću smještenu 20 kilometara izvan Ljubljane, u selu Zaplana, kamo se bivši slovenski predsjednik 2005. godine povukao iz prijestolnice, želeći mir i život u prirodi.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Požar u Sloveniji vatrena stihija FOTO/VIDEO Dramatični prizori u susjedstvu: Požar se vidi iz Ljubljane, u gašenju sudjeluje i vojska

U njoj je pisao svoje knjige, izlazio u šetnje prirodom u pratnju psa, a u njoj je i umro 23. veljače 2008. godine, nakon višegodišnje teške bolesti. Ni 32-godišnji Jaša Drnovšek, prevoditelj i književni kritičar, niti njegova polusestra, glazbenica Nana Forte (29) ne žive u kući koju su naslijedili, a sada žele da ona dođe u ruke nekoga tko će 'znati cijeniti' uspomenu na bivšeg vlasnika i posebnu 'povijest' kuće, navode mediji.

Nasljednici traže milijun eura

Među rijetkim gostima koje je Drnovšek primao bio i tibetanski vjerski vođa Dalaj lama, a u jednoj je prilici Drnovšek ulaz dopustio i ekipi tv postaje Al-Džazira koja je s njim obavila razgovor o političkim pitanjima i Drnovšekovu životnom stilu. Drnovšekova kći Nana tvrdi da prirodni okoliš i izoliranost kuće potiče kreativno mišljenje i stvaralaštvo, što bi se trebalo odraziti i na njenoj cijeni.

Neki su mediji objavili da Drnovšekova djeca prodajom kuće namjeravaju dobiti milijun eura. Poslovni list 'Finance' je naveo da je postavljena cijena zapravo 450.000 eura, a neki stručnjaci za nekretnine i to smatraju pretjeranim s obzirom na realno stanje na tržištu. 'Možda će se naći kupac koji je zbog prijašnjeg vlasnika spreman dati pedesetak tisuća eura više, ali je 450.000 eura svakako previše', rekao je za 'Finance' Frano Toš iz agencije za nekretnine Interdom.

>> Drnovšek zbog lošeg zdravlja sve manje u javnosti

Drugi stručnjaci za nekretnine, piše list, upozoravaju da bi ime bivšeg stanara ipak moglo znatnije djelovati na budućeg kupca i cijenu koju će on ponuditi iako se na lokaciji gdje je Drnovšekova kuća slične nekretnine mogu dobiti za oko dvjesto tisuća eura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene