Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac čini čuda

Vladaju li SAD-om ova dva brata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nazivaju ih neviđenom snagom američke politike te dvjema najjačim osobama u toj zemlji.

Industrijalci i milijarderi Charles i David Koch imaju vrlo aktivne i agresivne interese za američku politiku te često doniraju goleme količine novca političarima koji dijele njihove konzervativne stavove.

U očima mnogih, braća Koch su osobe koje su jednu stranu američke politike, zahvaljujući nevjerojatnim količinama novca, okrenuli u svoju korist. Stoga ni ne čudi da su sad, uoči nominacije republikanskog kandidata za predstojeće predsjedničke izbore, sve oči uperene upravo u njih.

Charles i David vlasnici su korporacije Koch Industries, druge najveće privatne tvrtke u SAD-u čija se vrijednost procjenjuje na oko 135 milijardi dolara. Između ostalog oni su vlasnici naftnih rafinerija u Teksasu, Aljasci i Minnesoti te kontroliraju više od 6.400 kilometara naftovoda.

Milijarder pokušava smiriti skandal - ali se ne ispričava

Često su na meti kritika Greenpeacea koji ih optužuje da potajice financiraju skupine kojima je glavni zadatak negirati postojanje klimatskih promjena. Unatoč brojnim kritikama braća Koch nastavljaju s financiranjem američke politike.

Dugo se spekuliralo kome će dati svoju podršku u utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata. Odluka je pala na guvernera Scotta Walkera. Inače, braća Koch su već ranije najavila kako će na izbore potrošiti 1,2 milijarde dolara.

'Na mnoge načine oni su zapravo istisnuli stranku', kaže Obamin savjetnik David Axelrod.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene