443360
443360
443360
443360
443360

Bandić na 75. obljetnici proboja iz ustaškog logora Kerestinec: 'Ovdje stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti'

  • , 14.07.2016., 17:13
  • Autor:
  • komentara

U povodu 75. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog logora Kerestinec, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem položilo je u četvrtak vijenac ispred spomenika poginulim i ubijenim logorašima, pri čemu je Bandić oštro osudio ustaške zločine počinjene na tome mjestu kao i kvislinšku i izdajničku NDH.

 
 
 
 
Bandić oštro osudio ustaške zločine (Video: Dnevnik Nove TV)
Bandić oštro osudio ustaške zločine (Video: Dnevnik Nove TV)

Na komemoraciji povodom 75. godišnjice proboja zatočenika ustaškog konclogora u Kerestincu – borbe koju je preživjelo samo 15 od 111 logoraša, Bandić je poručio kako je "ovdje stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti". "Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Među ubijenim logorašima prije, tijekom i nakon akcije proboja bili su neki od istaknutih intelektualaca čija imena danas nose ulice i institucije u Hrvatskoj: Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica...

Bandić je istaknuo kako je NDH bila sve samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. "Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška". Poručio je i kako za zločine koje je pobjednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji, treba odgovarati i da se o njima mora govoriti.

"Ali ne možemo brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima. Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati", ustvrdio je.

Bandić je rekao i kako su u Gradu Zagrebu pomagali da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama. "Kao što ćemo pomoći, hvala Bogu, da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj. To će biti moj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora", najavio je Bandić.

Komemoraciji su tradiconalno prisustvovali i predstavnici Saveza antifašističkih boraca koji su upozorili na pokušaje revizije prošlosti, relativiziranje zločinačke prirode NDH i jačanje neofašizma u hrvatskom društvu, kako na javnim mjestima poput nogometnih stadiona, tako i u istupima aktualnih nositelja vlasti.

"Pred nama je 27. srpnja, dan narodnog ustanka u Srbu", poručio je predsjednik SABA RH Franjo Habulin. Upozorio je kako obilježavanje ustanka u Srbu pokušava osujetiti stranka A-HSP, koja je pred spomenikom u Srbu postavila vojni šator te najavljuje seriju predavanja.

"Osuđujemo postupke grupice okupljene oko jedne proustaške, marginalne, izvanparlamentarne stranke. Osuđujemo i šutnju najviših hrvatskih dužnosnika koji još uvijek ne reagiraju", istaknuo je Habulin te rekao kako se nada da će ta godišnjica biti obilježena dostojanstveno.

Među pedesetak ljudi na komemoraciji bili su i sudionici Domovinskog rata. Na polaganje vijenaca došao je Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, a među okupljenima bio je poznati vukovarski branitelj s Trpinjske ceste, Damir Jašarević Dugi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se