Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sloboda nakon 10 godina

Hodorkovski u Berlinu: Nisam PRIZNAO krivnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mihail Hodorkovski je već u petak navečer stigao u Berlin gdje se njegova teško bolesna majka nalazi u bolnici.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pomilovanju zatočenog naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, koji je u zatvoru već deset godina, objavio je u petak Kremlj, dodajući da odluka stupa na snagu odmah.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Forenzičko izvješće Procurili strašni detalji o smrti Alekseja Navaljnog: Četiri sata bio je čvrsto vezan za ruke i noge Slika nije dostupna Pomilovanja u Rusiji Hoće li LIJEPA Nadežda uskoro na slobodu?

Nekoliko sati nakon toga, Hodorkovski je izašao iz zatvora, opbjavio je RT.

Hodorkovski je već u petak navečer bio u Berlinu i izdao priopćenje u kojem potvrđuje da je tražio oprost iz obiteljskih razloga, ali da nije priznao krivnju za utaju poreza.

Ruski predsjednik je pomilovao Hodorkovskog, nakon što je bivši čelnik naftne kompanije Jukosa poslao molbu da ga se oslobodi iz humanitarnih razloga jer mu je majka teško bolesna.

Nekada najbogatiji čovjek Rusij: O Googleu i Facebooku sam saznao iz novina

'Obratio sam se ruskom predsjedniku 12. studenoga sa zahtjevom za oprost u vezi s obiteljskim okolnostima. Priznanje krivnje nije se spominjalo. Konačno sam dočekao trenutak kada ću moći zagrliti svoje voljene. Sretan sam zbog prilike da nadolazeće blagdane provedem s obitelj , rekao je Hodorkovski.

Njegova majka Marina (79) izjavila je Reutersu telefonom iz Moskve: 'Samo ga želim zagrliti. Još ne znam što ću mu reći'. Hodorkovski je prošloga mjeseca rekao kako majku čeka operacija tumora i da je možda nikada neće vidjeti.

'Moj otac je slobodan i na sigurnom u Njemačkoj', napisao je na Twitteru sin Hodorkovskog Pavel. 'Hvala vam na potpori koju ste mojoj obitelji pružali svih ovih godina', dodao je.

Prema službenoj verziji, Hodorkovski je Putinu poslao molbu za pomilovanje zbog toga što mu je majka teško bolesna.

Rusija mora Hodorkovskom dati 10.000 eura za duševne boli

S obzirom da takva molba automatski podrazumijeva priznavanje legitimnosti sudskih akata donesenih protiv njega, Hodorkovski ne samo da neće moći biti rehabilitiran u Rusiji već će očito i izgubiti borbu za imovinu Jukosa koju bi mogao pokrenuti u inozemstvu.

Hodorkovski, nekad najbogatiji Rus, više puta je izjavio da neće tražiti pomilovanje od Putina jer bi to bilo jednako priznanju krivice. Pozivajući se na neimenovane izvore, Komersant je objavio da su predstavnici ruskih službi sigurnosti nedavno razgovarali s Hodorkovskim.

Oni su mu tom prilikom rekli da se stanje njegove majke, koja boluje od raka, pogoršalo i upozorili ga da bi protiv njega mogla biti podignuta i treća optužnica.

Kremlj je objavio da je odluka o pomilovanju donesena na temelju 'načela humanizma' i da stupa na snagu odmah. Ruske novinske agencije citiraju odvjetnicu Hodorkovskog koja je rekla da bi mogao na slobodu već danas.

U svibnju 2005. sud u Moskvi proglasio je Hodorkovskog i njegovog kolegu Platona Lebedeva krivima za pronevjeru i neplaćanje poreza i kaznio ih s devet godina zatvora. Kasnije je presuda smanjena na osam godina.

U prosincu 2010. Hodorkovski i Lebedev su u drugom slučaju osuđeni na 14 godina zatvora za krađu nafte i pranje novca. U prizivu kazne su im smanjenje na 10 godina i 10 mjeseci zatvora.

Pomilovanje za naftnog tajkuna i lijepe buntovnice

Lebedev je redovno trebao izaći na slobodu u svibnju 2014., a Hodorkovski u kolovozu iste godine.

Presude su se na Zapadu smatrale politički motivirane jer je Hodorkovski bio žestoki Putinov kritičar i namjeravao se angažirati u politici.

Hodorkovski je ranije izjavio da nikada neće tražiti pomilovanje od Putina jer bi to značilo da priznaje krivnju. Ruski list Kommersant u petak piše da je to ipak učinio, ali pod pritiskom sigurnosnih službi.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list piše da su predstavnici tih službi bez nazočnosti odvjetnika razgovarali s nekada najbogatijim Rusom i kazali mu da se pogoršava zdravstveno stanje njegove majke, koja boluje od raka, i k tome ga upozorili da bi protiv njega mogla biti podignuta i treća optužnica. 'To ga je nagnalo da se ipak obrati predsjedniku', kaže Kommersant.

Politički analitičari kažu da je pomilovanje trebalo Kremlju kako bi ublažio međunarodne kritike o poštivanju ljudskih prava u zemlji i uljepšao svog međunarodni ugled uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Na 10. obljetnicu zatvorskog života obratio se pismom javnosti

'Mnogo toga se promijenilo. Moj najstariji sin sada ima svoju djevojčicu koja više nije beba. To je moje prvo unuče koje nikad nisam vidio. Moj najmlađi sin, kojeg sam ostavio kao četverogodišnjaka sada je jači od mene. Moja kći će uskoro diplomirati, a supruga, koja mi je podrška svih ovih godina, sama je kod kuće. Roditelji su mi već jako stari i bolesni. Također, cijeli se svijet promijenio. U časopisima sam pročitao o tabletima, e-knjigama, Facebooku, Googleu i Twitteru, ali i mnogim drugim, danas uobičajenim, stvarima poput električnih automobila', napisao je u svom tekstu za New York Times nekada najbogatiji čovjek Rusije, u listopadu, na desetu godišnjicu boravka u zatvoru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene