453706
453706
453706
453706
453706

KRENULI PREMA ENGLESKOJ Migrantska djeca napustila "džunglu" bez roditelja

  • , 15.10.2016., 21:11
  • Autor:
  • komentara

Migrantska djeca bez pratnje iz izbjegličkog kampa "Džungle" u Calaisu u subotu su počela stizati u Veliku Britaniju, objavile su francuske vlasti.

 
 
 
 
Migrantska djeca u
Migrantska djeca u

Prefektura grada Calaisa potvrdila je da je dvadesetak maloljetnika bez pratnje već krenulo prema novom životu u Velikoj Britaniji, gdje im se nalazi obitelj.

"Petero sirijskih i jedan afganistanski maloljetnik upravo su prevezeni u Britaniju. U ponedjeljak će ih stići još desetak, kao i u utorak", rekao je glasnogovornik vlasti.

Dodao je kako ne postoji "dogovor ili dugotrajan plan" za premještaj više od 1300 maloljetnika koliko ih, prema podacima francuske nevladine udruge France Terre ima u "Džungli".

Djeca žive u bijednim uvjetima u tom izbjegličkom logoru u kojem se, po podacima humanitarnih organizacija, nalazi više od 10 tisuća migranata iz Afrike, Bliskog istoka i Azije koji se nadaju da će uspjeti ući u Veliku Britaniju.

Logor bi trebao biti srušen, odlučile su francuske vlasti, a u subotu je počela gradnja novog zida koji bi trebao blokirati pristup migrantima u luku Calaisa, a koji je pristala financirati i Velika Britanija.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je prošli mjesec da bi njegova vlada željela potpuno zatvoriti "Džunglu" do kraja godine, no službeni datum početka rušenja nije objavljen.

Plan je da se migranti u malim skupinama premjeste širom zemlje, čemu će se oni protiviti jer će se time udaljiti još više od Velike Britanije kamo žele stići i početi novi život.

"To je dobrodošlo... Džungla je već godinama problematična i UNHCR već dugo preporučuje da se logor zatvori", rekao je u petak glasnogovornik te organizacije Adrian Edwards na konferenciji za novinare u Ženevi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se