456792
456792
456792
456792
456792

Migranti iz Srbije krenuli pješice prema Hrvatskoj

  • , 11.11.2016., 17:04
  • Autor:
  • komentara

Skupina od oko 150 migranata iz Afganistana i Pakistana pješice je u petak poslijepodne krenula iz Beograda prema Hrvatskoj, tražeći slobodan i siguran prolaz prema zapadnoj Europi.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Migranti, većinom muškarci, kreću se u pratnji policije autocestom Beograd-Zagreb zbog čega je usporen promet i stvaraju se kolone na dijelu kod beogradske zračne luke.

Beogradski mediji javljaju da je "u pitanju još jedan prosvjed migranata koji žele da se otvore granice kako bi nastavili put ka zapadnoj Europi".

"Mislim da je ovo posljedica informiranja od pojedinih predstavnika nevladinog sektora koji im daju lažnu nadu da mogu preći granicu, što nije slučaj.... Ovo nije način da se uđe ni u jednu zemlju, niti će ih netko tako pustiti", rekao je Radio Beogradu Ivan Mišković, glasnogovornik Povjerenstva za izbjeglice i migrante.

Migranti nose transparente "Molimo vas, otvorite granice", "Ne više rata", hodaju s ruksacima i dekama, a brojni su odjeveni neprikladno s obzirom na kišu i niske temperature, neki čak u papučama, javila je Radiotelevizija Srbije.

Migranti kažu da će na granici s Hrvatskom čekati sve dok se ne otvori, a većina namjerava otići u Italiju ili Francusku, a ne u Njemačku, prenosi RTS.

Migranti su i početkom listopada krenuli sjeverno prema granici s Mađarskom, no nakon nekoliko desetaka kilometara odustali su zbog kiše i hladnoće.

U Srbiji je trenutno oko 6500 migranata, a zajedničke policijske i vojne snage patroliraju duž granica s Makedonijom i Bugarskom i sprečavaju ilegalne ulaske.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin poručio je nedavno da Srbija ne namjerava proširivati kapacitete za smještaj migranata u kojima trenutno ima mjesta za oko 6000 osoba.

Navodeći da u Srbiju dnevno uđe do stotinu ljudi, Vulin je rekao da ih u Mađarsku ode oko 30, ali da mađarske vlasti mnoge odbiju i vraćaju u Srbiju.

"Broj koji držimo je 6000 i to nećemo povećavati", naglasio je u Vulin u listopadu. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se