Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči 50. rođendana

Michelle Obama: Prva dama RUŠI rasne barijere!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Michelle Obama pokazuje sve više sigurnosti u javnim nastupima.

Michelle Obama koja će u petak proslaviti 50. rođendan pokazuje sve više sigurnosti u javnim nastupima kao prva dama Sjedinjenih Država, ostajući u zadanim okvirima što joj ih nameće ta uloga u kojoj je istodobno vrlo eksponirana, ali i lišena bilo kakvih ovlasti.

Pročitajte i ovo Barack Obama (Foto: AFP) Uši i sijeda kosa Otkriveni službeni portreti: Obama se našalio na svoj račun Slika nije dostupna Slagalica u Bijeloj kući Dvije dame Donalda Trumpa: ''Melania je za protokol, Ivanka za posao''

Ona će u ovu simboličnu fazu života ući samo tri dana prije početka šeste godine suprugova mandata u Bijeloj kući, a 'svojoj je ulozi prve dame u početku pristupala vrlo oprezno, no čini se da joj iz godine u godinu pristupa sve ležernije', smatra Robert Watson, profesor na floridskom Sveučilištu Lynnu u Boca Ratonu i autor nekoliko knjiga o prvim damama Amerike.

Michelle Robinson koja je odrasla u skromnoj obitelji u Chicagu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a prije 21 godinu udala se za Baracka Obamu s kojim ima dvije kćeri, 12-godišnju Sashu i 15-godišnju Maliju, prva je crnkinja na mjestu prve dame Amerike. Američkim ustavom nije predviđena posebna uloga za predsjednikovu suprugu. Unatoč tomu, prva dama tradicionalno ima pravo na ured i manju ekipu suradnika, a povjerene su joj minimalne dužnosti.

FOTO Evo kako su se Obame dosađivale na utakmici

'Sve supruge američkih predsjednika obično se nađu pred istim problemom - na koji način najbolje definirati vlastitu ulogu u Bijeloj kući i prilagoditi je svojoj osobnosti', kaže Ruth Mandel sa sveučilišta Ruthers, stručnjakinja za pitanja žena u politici. 'U svakom slučaju, supruga stanara Bijele kuće mora biti njegov adut, a ne hendikep', smatra Mandel, dodajući kako takve smjernice ograničavaju briljantnu bivšu odvjetnicu koja je studij pravnih znanosti na Harvardu završila 'summa cum laude'.

I pošto je Barack Obama izabran za zastupnika na lokalnoj, a 2000. i na nacionalnoj razini, Michelle je imala puno veće godišnje prihode od supruga, podsjeća Liza Mundy koja je napisala biografiju 'Michelle Obama, prva dama'. Na početku prve suprugove predsjedničke kampanje, 2007. napušta posao zamjenice ravnatelja jedne čikaške bolnice. Ako je tada i imala bilo kakvih unutarnjih dvojbi, Michelle ih je zatomila. Po ulasku u Bijelu kuću 2009. izrazila je želju da prije svega bude dobra majka svojim kćerima.

Čvrste građe, s izrazitim smislom za glazbeni ritam, Michelle je često bila pod povećalom zbog izbora odjevnih predmeta: bez oklijevanja je birala konfekcijsku odjeću, a nije zaobilazila ni mlade američke modne kreatore. Iako se u početku činilo da je aktivna isključivo kako bi pomogla suprugu u njegovim ciljevima, Michelle Obama postupno se počela baviti stvarima koje su i njoj zanimljive, primjerice, borbom protiv dječje pretilosti te potporom obiteljima američkih vojnika. Nedavno je najavila angažman na poticanju mladih da ne napuštaju fakultetsko obrazovanje.

Popularnost prve dame među Amerikancima stalno je oko 65 posto, a to je 20 posto više od onoga što dobiva njezin suprug. Njezin politički aktivizam ipak ostaje u službi supruga, a rijetke intervjue daje u tisku specijaliziranom za slavne osobe. Za posljednji broj tjednika 'People' koji će većim dijelom biti posvećen proslavi njezina 50. rođendana u krugu obitelji i prijatelja u Bijeloj kući, rekla je da vodi računa o liniji te da nije razmišljala o estetskim kirurškim zahvatima, ali da 'nikad ne treba reći nikad'.

Liza Mundy smatra da Michelle Obama nije znatno promijenila ulogu prve dame u Bijeloj kući. Biografkinja joj nalazi sitnu zamjerku u tome što 'nikad ne govori o rasnim nejednakostima', ali pozdravlja snagu i gorljivost kojom Michelle Obama pristupa svakom zadatku, unatoč ograničenosti svoje uloge unutar Bijele kuće. Michelle Obama već je postala 'simbol rušenja rasnih barijera', kaže Robert Watson, jer je svojom karizmom osvojila američke bjelkinje koje među prijateljicama i susjedama nemaju nijednu Afroamerikanku. To će, smatra Watson, u povijesti zasigurno ostati upisano uz ime Michelle Obame. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene