Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mianmar: Ubijeno devetero ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Devet prosvjednika je ubijeno, među njima japanski snimatelj, a 11 je osoba ranjeno u glavnome gradu Mianmara u obračnu vojne hunte s najvećim demonstracijama u zadnjih 20 godina, prenose u četvrtak svjetske agencije o eskalaciji nasilja u Yangonu.

Prema izjavama očevidaca, najmanje je 50.000 ljudi, uglavnom mladih i studenata, prosvjedovalo u četvrtak unatoč zabrani javnog okupljanja koje je oglasila vojna hunta, javljaju agencije pozivajući se i na oporbeni radio u Oslu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mianmar: Hunta ometa raspodjelu hrane, Solana pozvao Kinu na djelovanje Slika nije dostupna Mianmar: Broj mrtvih je mnogo veći nego što tvrde vlasti

"Bilo je incidenata u kojima su prosvjednici pokušali silom oduzeti oružje snagama sigurnosti" i "stoga su (snage sigurnosti) morale ispaliti nekoliko upozoravajućih hitaca", objavila je državna televizija vojnog režima MRTV u večernjim vijestima u četvrtak.

Svi ubijeni prosvjednici su muškarci, a među ranjenima deset je muškaraca i jedna žena, objavila je MRTV i dodala da je među ubijenima 52-godišnji japanski fotograf.

Agencija Reuters citirala je mianmarsku televizijsku vijest prema kojoj je Japanac "došao u Mianmar s turističkom vizom, ali je snimao i ubacio se među prosvjednike".

Francuska agencija AFP javlja da je ubijeni Japanac Kenji Nagai videoreporter koji je za njih izvještavao iz Tokija te da je prvi stranac ubijen od izbijanja nasilja u Yangonu.

Iz bolničkog izvora doznaje se da je japanski snimatelj preminuo od hica iz vatrenog oružja, prenosi AFP i dodaje da je svoje ogorčenje izrazila organizacija Reporteri bez granica.

"Burmanska vlada ne bi smjela stajati na putu želje naroda za
slobodom", kazao je povodom događaja u Mianmaru glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndore i poručio da "hunta odmah mora prekinuti s nasiljem protiv mirnih prosvjeda".

Kina, bliska saveznica Mianmara, pozvala je vojni režim i
prosvjednike da pokažu "umjerenost", ali se suzdržala od osude represije nad prosvjednicima, prenosi AFP.

Agencija dpa prenosi da među drugim žrtvama ima budističkih redovnika pretučenih na smrt, no da je u četvrtak među prosvjednicima bilo manje redovnika, vjerojatno zato što su snage sigurnosti noću upadale u njihove samostane i blokirale ih.

U večernjim vijestima državna televizija MRTV je objavila i da je 31 pripadnik sigurnosti ozlijeđen u incidentima s prosvjednicima koji su, kako je ustvrdila državna televizija, pokušali policiji oduzeti oružje.

Putem državne televizije vojni režim je osudio Nacionalnu ligu za demokraciju (LND) koju vodi Nobelovka Aung San Suu Kyi, inače godinama osuđena na kućni pritvor, optužujući stranku da je plaćala prosvjednicima kako bi demostrirali.

France presse javlja, pozivajući se na očevice, da su budistički redovnici odvođeni noću kamionima iz samostana na nepoznata odredišta.

Redovnici, koji su vrlo poštovani u budističkom Mianmaru, predvodili su mirne prosvjede započete 19. kolovoza protiv rasta cijena goriva, a koji su kasnije prerasli u opće prosvjede protiv vojnog režima.

SAD zamrznuo imovinu mianmarskih čelnika

Sjedinjene Države su u četvrtak objavile da su poduzete sankcije protiv 14 visokih mianmarskih dužnosnika i pozvale zemlje koje imaju utjecaja na tamošnji režim da ga iskoriste kako bi se stalo na kraj represiji protiv prosvjednika u toj zemlji.

Američka je vlada pojasnila da zamrzava imovinu vođe hunte, generala Than Shwea, i još 13 visokih dužnosnika režima.

Američki predsjednik George W. Bush pozvao je sve države koje imaju utjecaj na Mianmar da ga iskoriste kako bi prestala represija protiv redovnika i prosvjednika. S tim u svezi Bush se u Washingtonu sastao i s kineskim ministrom vanjskih poslova.

U međuvremenu je vojna hunta pristala primiti posebnog izaslanika UN-a Ibrahima Gambarija s kojim će razgovarati o krizi u njihovoj zemlji.

"Mianmarsko ministarstvo vanjskih poslova izvjestilo je glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da je njegov izaslanik dobrodošao", priopćila je glasnogovornica UN-a Marie Okabe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene