Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mianmar: Ubijeno četvero ljudi, uhićeno 200

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje su četiri osobe ubijene, među kojima trojica redovnika, u srijedu u obračunu snaga sigurnosti s prosvjednicima u Yangonu, objavio je AFP pozivajući se na neimenovanog mianmarskog dužnosnika.

Prema istom izvoru, pedesetak ljudi je ozlijeđeno, a oko 200 uhićeno, među kojima nekoliko desetaka redovnika. Neki od ubijenih su pretučeni na smrt, a drugi su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, navodi AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mianmar: Na ulicama 100.000 prosvjednika Slika nije dostupna Prosvjed budističkih svećenika u Mianmaru

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner najavio je da će u srijedu navečer biti održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti posvećena stanju u Mianmaru.

Bijela kuća je u srijedu nasilje u Mianmaru ocijenila "vrlo
uznemirujućim i pozvala vojnu huntu na vlasti da se suzdrži od nasilja.

Mianmarske snage sigurnosti napale su u srijedu antirežimske prosvjednike, bacale suzavac i blokirale poznatu pagodu Shwedagon u Yangonu kako bi zaustavile najveći prosvjed u Mianmaru u posljednjih gotovo dvadeset godina.

Prosvjedi redovnika počeli su prije desetak dana i uskoro se
pretvorili u svakodnevni masovni prosvjed protiv mianmarske vojne hunte i njezine represije. U sličnom ustanku prije 20 godina vojna je hunta ubila oko 3,000 ljudi.

U srijedu su policajci, naoružani palicama, napali su prosvjednike udarajući bez razlike studente i budističke svećenike koji su se okupili blizu pagode Shwedagon, kazali su očevici.

U glavnom gradu Mianmaru je, od noći s utorka na srijedu, proglašen policijski sat i ograničeno je kretanje.

Mandalay, drugi grad po veličini, smješten u središtu zemlje, također ima na snazi iste mjere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene