Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žalit će se Vrhovnom sudu

Mianmar: Hunta odbila žalbu Aung San Suu Kyi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mianmarska vojna hunta danas je odbila žalbu oporbene čelnice Aung San Suu Kyi na presudu kojom se osuđuje na još 18 mjeseci kućnog pritvora, doznaje se od službenih izvora i od njezinih odvjetnika.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir kojoj su 64 godine u kolovozu je osuđena na tri godine zatvora i na prisilni rad, zbog toga što je kratko razgovarala s Amerikancem koji je doplivao do njezina doma na jezeru. Kazna je izmijenjena u kućni pritvor kojim ju se zapravo uklanja iz političkog života zemlje s obzirom na izbore planirane u 2010.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neće je osloboditi Mianmar: Vrhovni sud potvrdio kućni pritvor Suu Kyi Slika nije dostupna Kina i Rusija blaže prema Mianmaru? VIDEO: Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se zbog Suu Kyi

'Sud je odbio žalbu, ali ćemo se žaliti na Vrhovni sud', rekao je Nyan Win, jedan od njezinih odvjetnika i glasnogovornik njezine stranke, Nacionalne lige za demokraciju (LND).

Mianmarska hunta našla se pod kišom kritika nakon prvostupanjske presude, osim iz Kine, svog najvjernijeg saveznika u regiji. No trenutačno joj u prilog ide spremnost SAD-a da sankcije uvedene prije deset godina poveže s političkim dijalogom koji bi, ocjenjuje američka vlada, mogao potaknuti promjene u toj zemlji koja planira izbore u 2010.

U srijedu su u Washingtonu održani prvi razgovori na visokoj razini između dviju zemalja u zadnjih deset godina. Washington traži oslobađanje političkih zatočenika, napose Suu Kyi, koja je od zadnjih 20 godina života 14 provela u zatvoru i u kućnom pritvoru. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene