Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mr. 'C'

MI6 za novog šefa dobiva veleposlanika Johna Sawersa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sir John Sawers, sadašnji veleposlanik Velike Britanije pri UN-u u New Yorku, bit će novi šef britanske obavještajne službe MI6, objavio je u srijedu Downing Street.

Sawers je diplomat koji je godinama blizak Downing Streetu i vanjskopolitičkom 'establishmentu', no jako je neobično da diplomat ili bilo koji drugi 'outsider', postane ‘C’ (chief) - šef MI6, britanske tajne obavještajne službe, ocjenjuje u srijedu dnevni list Guardian u online izdanju. Po tradiciji, čelnik MI6 potpisuje pisma inicijalom ‘C’, u zelenoj tinti. Dokumenti s njegovim potpisom šalju se kraljici i vladinim ministarstvima.

Sawers će zamijeniti Sir Johna Scarletta u studenome, nedugo nakon što MI6 svečano proslavi 100. obljetnicu. Sawers (53), je bio politički direktor Foreign Office-a, veleposlanik u Kairu i posebni britanski izaslanik u Bagdadu. Od 1999. do 2001. bio je vanjskopolitički savjetnik bivšeg premijera Tonya Blaira, uključujući i razdoblje rata na Kosovu. Bio je angažiran i u mirovnim pregovorima u Sjevernoj Irskoj i sklapanju Sporazuma na Veliki petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prije konačnog čina CIA Bin Ladena pratila mjesecima i potrošila desetke milijuna Slika nije dostupna Nakon curenja sigurnosnih podataka Šef MI6 istupio u javnost

Sawers je poznat po tvrdom stajalištu prema Iranu i skepsi prema bilo kakvoj sugestiji da Teheran ne želi proizvesti nuklearno oružje. Rođen je u Warwicku, a pohađao je školu za dječake City of Bath, gdje još drži rekord na 400 m s preprekama. Studirao je fiziku i filozofiju na sveučilištima Nottingham, St. Andrews, Witwatersrand i Harvard. Oženjen je i otac troje djece, piše Guardian.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene