Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokaza nema

'Mi smo pokušali bombaški napad na Times Squareu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za pokušaj bombaškog napada na newyorškom Times Squareu, po izjavi objavljenoj na jednoj islamističkoj internetskoj stranici u nedjelju.

U izjavi se kaže da je pokušaj bombaškog napada bio odmazda za ubojstvo dvojice islamista i 'muslimanskih mučenika'. 'Pakistanski talibani (Tehrik-e-Taliban) objavili su svoju odgovornost za napad u New Yorku kao osvetu za dvojicu čelnika al-Bagdadija i al-Muhadžira i muslimanske mučenike', kaže izjava s internetske stranice koju obično koriste islamisti. Nije bilo moguće odmah potvrditi autentičnost tih tvrdnji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko zna, zna VIDEO: iPhone-om se proslavio na Times Squareu Slika nije dostupna Terorizam u SAD-u Bombaš s Times Squarea priznao krivnju

>> Autobomba u vezi s prijetnjama autorima South Parka?

Dvojica najviših čelnika Al-Kaide u Iraku ubijena su prošlog mjeseca u zajedničkoj operaciji iračkih i američkih snaga. Američka je policija na newyorškom Times Squareu otkrila terenac s auto-bombom, zbog čega je u subotu navečer evakuirano tisuće turista i posjetitelja kazališta na Broadwayju. Pronađena naprava je sadržavala eskplozivne elemente, uključujući plinske boce, neku vrst praha, benzin i vremenski detonator, a deaktivirana je u subotu navečer. Trg je bio u blokadi više od 10 sati, dok su policijski pirotehničari, uz pomoć robota, utvrđivali opasnost i uklanjali eksplozivni materijal i vozilo.

NYPD: Nema dokaza o vezi Talibana s auto-bombom

Načelnik policijske uprave New Yorka (NYPD) Ray Kelly izjavio je u nedjelju kako nema dokaza da su pakistanski talibani povezani s auto-bombom otkrivenom u subotu navečer u terencu parkiranom kraj središnjeg newyorškog trga Times Squarea. Načelnik Kelly je kazao kako je 'namjera onoga tko je to učinio bila da izazove razaranje i žrtve', dodajući kako je to podsjetnik da je New York 'očito meta ljudi koji žele doći i nanijeti štetu' SAD-u.

Skupina SITE koja nadzire militantne web stranice, je objavila da su pakistanski talibani preuzeli odgovornost za bombu u Pathfinderu, koja nije eksplodirala. Kelly je također kazao da su dužnosnici na putu za grad u Pennsylvaniji na razgovor s čovjekom za kojeg se vjeruje da je možda snimio osumnjičenika za auto-bombu svojom video-kamerom. On kazao da je u vrijeme kada je otkriveno sumnjivo vozilo vidio bijelca 40-ih godina kako skida košulju u obližnjoj ulici i stavlja je u torbu. Predsjednik Barack Obama, koji u nedjelju boravi u posjetu Louisiani zbog prijetnje zagađenja naftnom mrljom, na konferenciji za tisak u mjestu Venice je izrazio priznanje 'NYPD-u, FBI-u i vatrogasnoj službi New Yorka na brzom i agresivnom odgovoru' na opasnu situaciju.

Naglasio je kako će njegov tim za nacionalnu sigurnost učiniti sve da se otkrije tko stoji iza tog 'potencijalno smrtonosnog čina' i privede krivce pravdi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene